Acasă Politic Claudiu Năsui: România are cel mai mare deficit bugetar pe primul trimestru...

Claudiu Năsui: România are cel mai mare deficit bugetar pe primul trimestru din ultimii șapte ani

DISTRIBUIȚI
foto:revista22.ro

146095 – 03052018 – Deputatul USR Claudiu Năsui, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, trage un semnal de alarmă și avertizează că România are cel mai mare deficit bugetar pe primul trimestru din ultimii șapte ani.

“Doamna Dăncilă nu vede niciun motiv să demisioneze, dar după doar un singur trimestru, deficitul la bugetul statului este foarte mare: un miliard de euro (fie 0,5% din PIB). Anul trecut, pentru comparație, eram pe plus cu 1,5 miliarde de lei, iar în 2016 eram pe plus cu 3 miliarde de lei. Acum avem cel mai mare deficit din ultimii 7 ani”, a declarat Năsui.

Deputatul explică motivul pentru care gaura din buget este atât de mare atât de devreme în an. “Din cauza creșterilor de cheltuieli precum cele legate de salariile bugetarilor (+18.1% față de anul trecut) și de asistență socială (+11.8% față de anul trecut) vedem în continuare efectele redistribuției operate de PSD în 2017 dinspre economia privată înspre mediul bugetar. Cel mai îngrijorător este că deficitul se finanțează prin datorie publică. Creștem iar datoria pe care o lăsăm copiilor noștri”.

Deputatul USR prevede că Guvernul PSD-ALDE va crește taxele pentru a reduce deficitul. “Din păcate cea mai tristă veste este că după o astfel de execuție bugetară nu ne putem aștepta decât la ce e mai rău. Statul trebuie să facă ceva să reducă deficitul. Iar aici nu are decât două opțiuni: fie scade cheltuielile, fie crește taxele. Adică fie strânge statul cureaua, fie strâng românii cureaua”, menționează parlamentarul.

“Având în vedere că avem o guvernare iresponsabilă care nu dă semne că vrea să dea înapoi și să scadă cheltuielile pe care tot ea le-a mărit, cele mai mari șanse sunt că va căuta să ia mai mulți bani de la români. Vor căuta motive să crească taxele și impozitele și vor grăbi planurile de a lua banii din Pilonul 2. Iar în momentul în care vor face asta, ne vor spune că o fac pentru că «nu erau destui bani la buget»”. Dar de ce nu erau? Nu cumva pentru că au cheltuit în mod iresponsabil banii pe care i-au avut?”, explică Năsui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.