Acasă Politic Deși, legal, nu mai e obligatorie, USR propune eliminarea ștampilei din administrația...

Deși, legal, nu mai e obligatorie, USR propune eliminarea ștampilei din administrația publică

DISTRIBUIȚI

 146222 – 10052018 – Senatorul USR Cristian Ghica a depus o inițiativă legislativă care vizează eliminarea ștampilei din instituțiile publice, îndeosebi din administrație, cu toate că legislația actuală nu mai prevede obligativitatea folosirii ștampilei. Măsura are scopul de a reduce birocrația, una dintre principalele probleme ale României, și de a ne alinia la standardele europene.

Inițiativa legislativă propune modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 17 din 15 iulie 2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea și completarea unor acte normative.

De asemenea, inițiativa senatorului USR urmează obiectivele cuprinse în Strategia Naţională privind Agenda Digitală adoptată de România în februarie 2015, ce presupune creşterea eficienţei şi reducerea costurilor din sectorul public prin modernizarea actului administrativ. ”Relația cu statul este îngreunată de birocrație. Este timpul să adaptăm administrația publică din România la realitățile anului 2018, când digitalizarea reprezintă o prioritate. Depun acest proiect de Ziua Europei pentru că românii au dreptul la un act administrativ suplu, eficient, european, care să fie cu adevărat un serviciu public”, susține Ghica.

Media UE a cetăţenilor care interacţionează online cu autorităţile publice în 2014 era de 42% iar a cetăţenilor care transmit formulare completate autorităţilor publice pe cale electronică, 21%. Comparativ, în aceeași perioadă în România cifrele erau de patru, respectiv șapte ori mai mici: cetăţenii care utilizau servicii de eGuvernare era de 10% iar cei care returnau formulare completate erau în procent de doar 3%, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În prezent, ştampila nu mai reprezintă un garant al veridicităţii actelor dată fiind multiplicarea mijloacelor prin care aceasta poate fi procurată, astfel ea trebuie să fie înlocuită cu alte metode de identificare precum semnătura electronică.

În 2013, la propunerea Comisiei Europene a fost eliminată apostila pentru recunoaşterea autenticităţii documentelor oficiale de tipul certificatelor de naştere, căsătorie, parteneriat civil, deoarece genera costuri şi obstacole în activitatea cetăţenilor şi nu reprezenta un mijloc eficace de garantare a veridicităţii acestor documente. Aceleași concluzii se aplică și în cazul ștampilei, care nu mai există de mult timp în administrația altor țări din Europa (ex. Marea Britanie).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.