Acasă Externe România, relații excelente cu Maroc

România, relații excelente cu Maroc

DISTRIBUIȚI

146129 – 04052018 – Ministrul Aacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut, la 3 mai 2018, o serie de întrevederi în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Maroc. Astfel, șeful diplomației române a avut convorbiri cu șeful guvernului marocan, Saâdeddine El-Othmani, precum și întrevederi cu Hayat Bouffarrachen, vicepreşedintele Camerei Reprezentanţilor, şi Larbi Laraichi, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Maroc-România din cadrul Camerei Consilierilor a Parlamentului marocan. Totodată, a avut o întrevedere și cu Saaid Amzazi, ministrul educației, formării profesionale, învățământului superior și cercetării științifice din Maroc.

Ministrul român a subliniat importanța pe care țara noastră o acordă revigorării și diversificării cooperării cu statele din Africa, atât în plan politic, cât și economic și sectorial, acordând o atenție particulară partenerilor tradiționali din regiunea Magreb-ului, în special Regatului Maroc. A evidențiat, totodată, caracterul excelent al relației bilaterale cu Regatul Maroc, fundamentată de prietenia tradițională de mai bine de jumătate de secol, precum şi dorința părții române pentru dinamizarea dialogului politic bilateral la toate nivelurile. A remarcat cu satisfacție evoluțiile ascendente înregistrate în consolidarea schimburilor economice bilaterale din ultimii ani, Regatul Maroc devenind primul partener comercial al României în Africa și Orientul Mijlociu și, în context, a subliniat interesul pentru extinderea pe mai departe a cooperării economice și sectoriale, pe măsura potențialului semnificativ existent.

În cadrul întrevederii cu șeful guvernului marocan, Saâdeddine El-Othmani, cei doi oficiali au exprimat interesul reciproc pentru intensificarea contactelor la nivel politic și sectorial, subliniind, în același timp, necesitatea identificării de noi modalități de amplificare și diversificare a relațiilor economice, în special în domeniile în care există oportunități deosebite pentru mediul de afaceri din cele două țări, care să conducă la implementarea unor proiecte comune de cooperare. Impulsionarea investițiilor și asocierea operatorilor economici români la proiectele economice dezvoltate de Maroc atât în plan intern, cât și la nivelul continentului african, au constituit un punct important pe agenda discuțiilor, prim-ministrul marocan prezentând principalele strategii implementate de țara sa în diferite domenii (industrie, turism, energii regenerabile etc).

Ministrul Teodor Meleșcanu a salutat eforturile susținute ale Marocului pentru asigurarea stabilității și securității regionale, în vecinătatea sudică a Uniunii Europene, cu accent pe combaterea terorismului și prevenirea radicalizării. A fost evocată excelenta cooperare a celor două părți în cadrul multilateral, cu precădere în ce privește susținerea candidaturilor în sistem ONU.

În convorbirile avute cu reprezentanţii Parlamentului marocan, șeful diplomației române a reiterat importanța diplomației parlamentare, inclusiv prin concretizarea contactelor la nivelul șefilor Parlamentelor, ai comisiilor parlamentare de specialitate, precum și la nivelul grupurilor de prietenie parlamentare ale celor două țări. În acest context, s-a convenit o mai strânsă cooperare bilaterală și în forurile multilaterale pe acest palier.

Importanța legăturilor interumane ca vector în stabilitatea și durabilitatea relației bilaterale și tradiția cooperării bilaterale în domeniul educației, cercetării științifice și formării profesionale a fost evocată de ministrul român de externe în dialogul cu ministrul educației, Saaid Amzazi. Cei doi demnitari au constatat cu satisfacție interesul în creștere al tinerilor marocani pentru a continua studiile universitare în România, apreciind că trebuie încurajate și susținute mobilitatea universitară, stabilirea de contacte directe și cooperarea între universitățile din cele două țări, mai ales pe fondul prezenței în România a aproape 1.350 de tineri marocani care se află la studii în diferite facultăți din România. A fost salutată înființarea primului Lectorat de limbă română din Africa de Nord, care va deveni funcțional din anul universitar 2018-2019.

În cadrul convorbirilor cu președintele Camerei Bilaterale de Comerț Maroc-România, ministrul Teodor Meleșcanu a fost desemnat în calitate de președinte de onoarea al acestei asociații, cu rol de stimulare a raporturilor pe linie economică. În contextul discuțiilor, șeful diplomației române a evidențiat faptul că multiplicarea contactelor între cele două comunități de afaceri reprezintă un prim pas în creșterea schimburilor comerciale şi a investițiilor reciproce.

Prima zi a vizitei oficiale în Regatul Maroc s-a încheiat cu întâlnirea ministrului român de externe cu comunitatea românească și cu foștii studenți marocani în Romania, în cadrul căreia a fost subliniat rolul diasporei în promovarea intereselor românești la nivelul societății marocane și valoarea adăugată pe care o poate aduce dezvoltării relației bilaterale româno-marocane.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.