Acasă Politic Semnal pozitiv de susținere politică a viitorului Program al Președinției române a...

Semnal pozitiv de susținere politică a viitorului Program al Președinției române a Consiliului UE

DISTRIBUIȚI

 146330 – 17052018 – Miercuri, 16 mai 2018, Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, împreună cu cele două Comisii pentru afaceri europene ale Senatului și Camerei Deputaților, au organizat o reuniune comună pentru a dezbate prima versiune a temelor de interes ale mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul acesteia, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezentat principalele aspecte ale documentului. La reuniune au participat secretari de Stat responsabili pe problematica afacerilor europene din ministere.

Dezbaterea a constituit o etapă importantă a dialogului interinstituțional în procesul de elaborare și adoptare a viitorului Program de Președinție a României la Consiliul UE și o expresie a rolului Parlamentului de control asupra activității guvernamentale.

Schimbul de opinii s-a axat pe cele mai relevante elemente subsumate celor patru piloni tematici în baza cărora va fi construit și agreat viitorul mandat al Președinției române. Aceștia vizează “Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, „Europa siguranței”, „Europa ca actor global”, „Europa valorilor comune”.

Președintele Comisiei comune speciale, senatorul Titus Corlățean, a salutat buna cooperare cu Guvernul, subliniind că documentul rezultat în urma unui proces complex de consultare este bine structurat, racordat la stadiul discuțiilor în plan european pe diversele dosare în curs și centrat pe interesele naționale ale României. A apreciat faptul că documentul reflectă contribuția pe care Parlamentul a avut-o la stabilizarea acestuia, prin integrarea propunerilor concrete transmise în acest sens.

A reliefat că spiritul de consens care s-a degajat din discuții este un semnal pozitiv de susținere politică a viitorului Program al Președinției române a Consiliului UE, care încurajează concretizarea, în perioada imediat următoare, a unei platforme politice prin care mandatul de Președinție să fie asumat cu responsabilitate ca proiect de țară.

În context, au fost abordate și alte aspecte referitoare la stadiul pregătirilor pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului UE, atât pe dimensiunea guvernamentală, cât și parlamentară.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.