Acasă Cultura/Media Trăire românească în Roquetas de Mar, Spania cu ocazia Zilei Românilor de...

Trăire românească în Roquetas de Mar, Spania cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

DISTRIBUIȚI

146495 – 29052018 – Peste 500 de români, stabiliți în provincia Almeria, Spania au fost prezenți în Sala Școlii de Muzică din El Parador, Roquetas de Mar, în data de 27 mai pentru a participa la spectacolul organizat pentru sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni. Momente speciale, de trăire românească, au avut loc atunci când pe scenă a urcat Dinu Iancu Sălăjanu, care i-a purtat prin intermediul cântecelor tradiționale prin toate zonele României, iar Aurelian Temișan a făcut o incursiune prin șlagărele românești, anunță ICR.

În prima parte a zilei, Nicolae Brînzea, director general adjunct al IEH, s-a întâlnit cu românii stabiliți în provincia Almeria, prezenți la Biserica Ortodoxă Română cu Hramul ,,Botezul Domnului”, din Roquetas de Mar, la slujba de Rusalii, cărora le-a vorbit despre însemnătatea spirituală a zilei, despre prezența harului divin în viața fiecărui român.

Părintele Gheorghe Adrian Fofiu, preot paroh al Bisericii Ortodoxe Române cu Hramul ”Botezul Domnului” din Roquetas de Mar a transmis mulțumiri doamnei ministru pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, pentru spriijinul acordat la construirea primei biserici ortodoxe românești de pe teritoriul Spaniei.

În deschiderea spectacolului au luat cuvântul Robert Claudiu Hellvig, consul al României la Almeria, Gabriel Amat Ayllón, primarul municipiului Roquetas del Mar, Nicolae Brânzea, director general adjunct IEH și părintele Gheorghe Adrian Fofiu, preot paroh al Bisericii Ortodoxe Române din Roquetas de Mar.

Nicolae Brînzea a vorbit despre importanța Zilei Românilor de Pretutindeni, ca o preocupare a statului român și a Guvernului României pentru toți românii aflați în afara granițelor țării: ”Această zi aparține tuturor românilor, indiferent unde se află, pentru că generează un dialog de iubire între cei plecați să muncească peste hotare și cei dragi rămași acasă, în țară. Spectacolul este un gest de prețuire și recunoștință din partea Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni și a fost realizat cu sprijinul doamnei ministru pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero. Ziua aceasta are o dublă semnificație: este Ziua Românilor de Pretutindeni, dar și sărbătoarea coborârii duhului sfânt, un moment spiritual aparte care îi ajută în plan sufletesc pe românii care muncesc peste hotarele țării și îi susține în efortul, munca și sacrificiul lor de zi cu zi”.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei și Parohia Ortodoxă Română cu Hramul ,,Botezul Domnului”, din Roquetas de Mar, Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.