Acasă Economie Autobuze electrice pentru București, cu finanțare europeană nerambursabilă de 57 milioane de...

Autobuze electrice pentru București, cu finanțare europeană nerambursabilă de 57 milioane de euro

Diferența până la 100 milioane de euro reprezintă proiecte pentru localități din Ilfov

DISTRIBUIȚI

 146765 – 21062018 –   Consiliul General al Municipiului București a aprobat ieri, într-o ședință de îndată, Studiul de Oportunitate privind achiziționarea a 100 de autobuze electrice și a stațiilor de încărcare necesare îmbunătățirii transportului public de călători pe 14 trasee din Municipiul București.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea: “Am convocat această ședință de îndată a Consiliului General pentru a valorifica o oportunitate pe care o avem, de a atrage finanțare din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, pentru autobuzele electrice. Cele 100 de autobuze electrice ar fi fost achiziționate oricum de Primăria Capitalei, dar în felul acesta degrevăm bugetul municipal de o cheltuială semnificativă. Banii economisiți în acest fel de la bugetul local îi vom îndrepta către alte proiecte utile bucureștenilor. Echipa care a lucrat la documentații a mers într-un ritm foarte alert, și îi mulțumesc, pentru a se încadra în termenul limită de depunere a aplicațiilor, care este 21 iunie.  Oportunitatea finanțării a apărut în luna martie, ca urmare a faptului că Guvernul a mărit alocarea inițială pentru această componentă în Programul Operațional Regional (POR), prin creșterea contribuției de la bugetul de stat, până la suma de aproximativ 300 milioane euro. Prin urmare, este vorba de fructificarea în timp record a unei oportunități, având în vedere termenul foarte strâns”.

Inițial, Programul Operațional Regional (POR) avea prevăzută, pentru regiunea București – Ilfov, o alocare de aproximativ 200 milioane euro pentru Prioritatea 3.2 vizând reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Corespunzător acestei alocări inițiale din POR, Primăria Capitalei a aplicat deja pentru finanțarea modernizării a opt linii de tramvai și achiziționarea a 100 tramvaie modern (valoare totală 220 milioane euro, din care 186 milioane euro alocare din POR).

Suplimentarea alocării a reprezentat o oportunitate pentru Primăria Capitalei de a solicita finanțare prin acest program pentru achiziția celor 100 de autobuze electrice și a instalațiilor de încărcare, în valoare de cca 57 milioane euro. Diferența până la suma totală alocată o reprezintă proiecte pentru localități din județul Ilfov.

Echipa mixtă care a lucrat la aceste proiecte a fost formată din specialiști ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov, ai RATB si Primăriei Capitalei.

Toate aceste proiecte ale Primăriei Capitalei au fost pregătite având în vedere prevederile din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030, aprobat de Consiliul General în martie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.