Acasă Anchete Interne Ce mai pregătește MAI pentru protestatari

Ce mai pregătește MAI pentru protestatari

DISTRIBUIȚI

146790 – 22062018 – Efective de la Jandarmerie și Poliția de Frontieră vor putea fi desfășurate sub coordonarea polițiștilor din Poliția Română în cazul unor ”adunări publice spontane sau neavizate”, potrivit unui ordin pregătit de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. De asemenea, proiectul de ordin de minisru prevede inclusiv folosirea ”animalelor de serviciu” de către ”efectivele angrenate în activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei”.

Proiectul de ordin aflat în consultare publică de MAI urmează să modifice un ordin mai vechi al ministrului de Interne: OMAI nr. 60/2010 privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice.

Noul ordin pregătit de Carmen Dan urmează să introducă în aria de acțiune a acestor dispozitive mixte și evenimentele spontane și neavizate. Astfel, Carmen Dan vrea să adauge la art. 10^2 și litera j: ”Efectivele Ministerului Afacerilor Interne repartizate în dispozitivul de menţinere a ordinii şi siguranţei publice desfăşoară activităţi de patrulare pe itinerare stabilite înainte de intrarea în serviciu, având următoarele atribuţii principale:
j) iau primele măsuri de ordine publică, potrivit legii, în momentul constatării desfășurării unor adunări publice spontane sau neavizate”.

De asemenea, ordinul pregătit de Carmen Dan prevede ca ”efectivele angrenate în activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, repartizate într-o zonă de siguranţă publică, desfăşoară activităţi de patrulare pedestră, auto sau folosind animale de serviciu, pe itinerare stabilite în funcţie de evoluţia criminalităţii și asigură intervenția la evenimentele semnalate”.

”În cazul unor situaţii urgente, neprevăzute, care implică adoptarea măsurilor de asigurare și/sau de restabilire a ordinii şi siguranţei publice, atunci când efectivele de jandarmi sunt insuficiente, şeful unităţii de jandarmi competente teritorial poate dispune retragerea efectivelor proprii aflate în dispozitivele de patrulare pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, cu informarea prealabilă a şefului unităţii de poliţie similar”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.