Acasă Externe Consiliului Afaceri Externe: Primele reacții față de noile instrumente financiare destinate securității...

Consiliului Afaceri Externe: Primele reacții față de noile instrumente financiare destinate securității și apărării

DISTRIBUIȚI

146820 – 26062018 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat luni, 25 iunie 2018, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Luxemburg.

Miniștrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene au avut o sesiune de lucru comună cu miniștrii apărării, prilej ce a permis evaluarea stadiului progreselor în dosarul privind securitatea și apărarea. De asemenea, miniștrii reuniți în format comun au discutat pe marginea consolidării relației UE-NATO, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

În cadrul sesiunii comune a miniștrilor de Externe și miniștrilor Apărării au fost evaluate progresele în domeniul securității și apărării, fiind adoptate Concluzii ale Consiliului. Miniștrii au salutat progresele înregistrate cu privire la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), precum și la mobilitatea militară, proiect concret care ilustrează coerența și coordonarea la nivelul cooperării UE-NATO. Discuțiile au avut în vedere și evoluțiile în domeniul consolidării dimensiunii civile a PSAC, fiind exprimate și primele reacții față de noile instrumente financiare destinate securității și apărării.

Ministrul Meleşcanu a evidențiat sprijinul pentru continuarea dezvoltării la nivel conceptual și operațional a PESCO în spirit de complementaritate, incluzivitate și flexibilitate. Oficialul român a menționat totodată că România sprijină definirea în viitorul apropiat a elementelor de guvernanță care să permită participarea statelor terțe la proiectele PESCO. A reiterat importanța cooperării UE-NATO şi a pledat pentru aprofundarea cooperării și a coerenței la nivel de planificare în domeniul securității și apărării între UE și NATO.

Miniștrii au avut un schimb de opinii privind cooperarea UE-NATO cu Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, în contextul prezentării celui de al treilea raport de progres la nivelul celor două organizații, cu accent pe amenințări hibride, cooperare operațională, exerciții, dezvoltarea capabilităților de apărare a partenerilor și mobilitate militară. Ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat importanța asigurării sinergiei și complementarității UE-NATO, pentru evitarea suprapunerilor, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea capabilităților. A adăugat că progresele înregistrate de UE în domeniul securității și apărării trebuie să contribuie la consolidarea apărării europene, precum și la intensificarea cooperării cu Alianța Nord-Atlantică.

În cadrul discuției privind Cornul Africii și Marea Roșie au fost analizate evoluțiile regionale și abordarea UE, în principal din perspectiva securității maritime, dezvoltării economice și gestionării migrației.

Discuțiile privind Iordania au reliefat sprijinul UE pentru menținerea stabilității.

În cadrul temei dedicate evaluării stadiului implementării obiectivelor Strategiei Globale a UE, a fost salutat raportul de progrese. Oficialul român a pus accentul în intervenția sa pe importanța abordării triunghiulare pe dimensiunile: amenințări hibride – reziliență – comunicare strategică, în măsură să contribuie de o manieră coerentă, sincronizată, care să sporească încrederea în proiectul european și să contribuie la consolidarea posturii UE de actor global. A reiterat importanța specială pe care o acordă România consolidării rezilienței partenerilor din vecinătatea estică și Balcanii de Vest, aspect care trebuie să fie urmărit, în continuare, cu prioritate la nivelul Uniunii Europene și al NATO.

Dejunul de lucru a prilejuit un schimb de opinii pe marginea evoluțiilor din Yemen, în prezența lui Martin Griffiths, Emisarul Special pentru Yemen al Secretarului General al ONU. A reieșit îngrijorarea față de riscul propagării instabilității în regiune și necesitatea unor măsuri urgente, pentru a răspunde nevoilor speciale, de ordin umanitar. Miniștrii au exprimat sprijinul pentru demersurile oficialului ONU în identificarea unei soluții pașnice la conflict.

De asemenea, România și Bulgaria au informat despre stadiul și perspectivele inițiativelor de cooperare la Marea Neagră. A fost evocată importanța intensificării cooperării sectoriale și politice în regiunea Mării Negre, inclusiv printr-o implicare sporită a UE și a statelor membre. Partea română a pledat în favoarea creșterii sprijinului UE, inclusiv în perioada Președinției române a Consiliului UE, pentru proiectele regionale de cooperare la Marea Neagră, în coerență cu Sinergia Mării Negre și în direcția implementării obiectivelor Strategiei Globale a UE, privind reziliența și cooperarea regională.

În marja CAE, s-a desfășurat un mic-dejun de lucru informal cu ministrul de externe albanez, Ditmir Bushati, găzduit de către ministrul de externe elen, Nikos Kotzias. Discuțiile au prilejuit o trecere în revistă a evoluțiilor recente și a ritmului procesului de reforme, inclusiv din perspectiva raportării la propunerea Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare a Albaniei la UE. Teodor Meleşcanu a reiterat sprijinul României pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Albania.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.