Acasă Politic Convorbiri româno – austriece despre migrație și securitatea digitală

Convorbiri româno – austriece despre migrație și securitatea digitală

DISTRIBUIȚI

 146668 – 13062018 – Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, Angel Tîlvăr, a avut marţi, 12 iunie 2018, la Palatul Parlamentului, o întrevedere cu delegaţia Comisiei pentru afaceri europene din Consiliul Naţional al Republicii Austria, condusă de Reinhold Lopatka, în cadrul vizitei oficiale întreprinse în această perioadă la Bucureşti.

La discuţii a participat Petru Gabriel Vlase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, precum şi membri ai Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor şi ai Consiliului Naţional al Republicii Austria.

Discuţiile au evidenţiat interesul reciproc pentru consolidarea relaţiilor între cele două Parlamente, la nivelul comisiilor de specialitate. Principalele teme atinse în cadrul convorbirii au fost cele de interes comun, cum ar fi migrația, securitatea digitală, strategia Dunării, politica de coeziune și dezvoltarea economică.

Angel Tîlvăr a prezentat stadiul pregătirii şi al organizării activităţilor pentru Preşedinţia României din primul semestru al anului 2019 şi a cerut detalii privind organizarea Preşedinţiei de la omologul austriac, ţinând cont de experienţa Austriei, care în iulie, anul acesta, se va afla la al treilea mandat al Preşedinţiei Consiliului UE. Preşedintele Consiliului Naţional austriac, Reinhold Lopatka, a subliniat rolul deosebit de important al Parlamentului, în susţinerea temelor europene de interes comun în conturarea cât mai exactă a priorităţilor agendei Preşedinţiei Consiliului UE.

Ambii oficiali au fost de acord că deţinerea Preşedinţiei Consiliului UE reprezintă o provocare, dar şi o excelentă oportunitate care trebuie valorificată, în acord cu principiile şi valorile Uniunii şi cu angajamentul pentru o Uniune Europeană mai puternică şi mai coezivă.

“Întâlniri şi discuţii cum este cea de astăzi, sunt esenţiale pentru Austria şi România. Ţările noastre vor asigura succesiv preşedinţia rotativă şi vor colabora pentru a avea mandate de succes în fruntea Consiliului UE”, a afirmat Angel Tîlvăr.

Reinhold Lopatka a dezvăluit că ţara sa doreşte să atragă toţi cetăţenii şi să-i implice activ, printr-o abordare informală, în activităţile ocazionate de Preşedinţia austriacă.

Angel Tîlvăr a subliniat consensul instituțional și politic la nivel național, în susţinerea Preşedinţiei române a Consiliului UE, lucru evidenţiat şi de sondaje, din care reiese ca românii sunt cei mai pro-europeni cetăţeni.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare 6 luni. Statele membre care dețin Președinția colaborează în grupuri de trei, denumite „troika”. Austria va deține Președinția înaintea României, urmând ca după țara noastră să continue Finlanda, în condițiile în care nu intervin modificări generate de Brexit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.