Acasă Externe Agenda Europeana Educaţia rutieră din România, apreciată de Comisia Europeană

Educaţia rutieră din România, apreciată de Comisia Europeană

DISTRIBUIȚI

146903 – 29062018 – Pentru al treilea an consecutiv, Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră PsihoTrafiq a fost invitată la Excellence in Road Safety Awards, eveniment organizat de Comisia Europeană la Bruxelles (Edificio Bibliotheque Solvay), în data de 26 iunie 2018.

Reprezentanţii Uniunii Europene au considerat, de asemenea, că şoferii din România au făcut progrese majore în ceea ce priveşte conştientizarea factorilor de risc care pot conduce la accidente grave şi foarte grave, datorită mai multor campanii derulate, la nivel naţional, de către Asociaţia PsihoTrafiq, precum: „(Micro)somnul la volan – un pericol real!”, „Alcoolul la volan este … un accident!” şi „Atenţie … la neatenţie!”.

La eveniment au participat peste 50 de asociaţii de profil din Europa şi au acceptat invitaţia doamnei Violeta Bulc, Comisar European pentru Transporturi, personalităţi europene marcante, precum: Jean Todt – UN SG Special Envoy for Road Satefy, reprezentant FIA, Karima Delli – TRAN Committee Chair, David Ward – Secretary General of Global NCAP şi Matthew Baldwin – Deputy Director General la DG MOVE. Au fost premiate cele mai bune 6 proiecte din Europa, respectiv Slovenia, Franţa, Marea Britanie, Spania şi Ungaria.

„Suntem onoraţi pentru această nouă nominalizare la Premiile Comisiei Europene privind Siguranţa Rutieră şi ne bucurăm că ţara noastră a făcut progrese tot mai mari în ceea ce priveşte prevenţia rutieră. Din nefericire, de la an la an, apar factori noi de risc, iar cel mai recent care ne preocupă pe toţi cei prezenţi la acest eveniment reprezintă distragerea atenţiei de la condus de către telefonul mobil, prin selfie-uri, conversaţii prin SMS sau Messenger, verificarea noutăţilor de pe Facebook sau chiar sesiunile de Facebook Live. În viitorul apropiat intenţionăm să iniţiem campanii ample de conştientizare a şoferilor cu privire la acest nou factor”, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră PsihoTrafiq.

Facebook Live la volan face tot mai multe victime în trafic

La evenimentul de la Bruxelles s-a dezbătut intens, pe lângă factorii tradiţionali care sunt principalii cauzatori de moarte la volan, precum alcoolul, drogurile, microsomnul etc., şi despre factori care iau tot mai mare amploare în rândul şoferilor, precum manevrarea telefonului mobil în timpul şofatului.

Un studiu realizat de AT&T în 2015 arată că un procent de 70 dintre şoferi sunt distraşi de telefonul mobil, 61% trimit mesaje în timp ce conduc şi 27% socializează pe Facebook, însă reprezentanţii Asociaţiei PsihoTrafiq sunt de părere că aceste procente s-au modificat considerabil în rău până în anul 2018, fiind necesare ample campanii de conştientizare asupra acestui pericol iminent.

Totodată, specialiştii în siguranţa rutieră de la Asociaţia Psihotrafiq afirmă că este nevoie de măsuri dure având în vedere că numărul cazurilor în care şoferii transmit pe internet direct din trafic s-a înmulţit.

„E normal, firesc şi obligatoriu să optimizăm legislaţia şi să o diversificăm la tipul de deviaţie pe care o dezvoltă şoferul odată cu avansul luat de tehnologie. Dacă până de curând vorbeam de dependenţă de telefonul mobil la volan, ceea ce a devenit o realitate, acum am constatat că numărul celor care filmează şi postează pe internet a escaladat. Sper ca legislaţia să fie suficient de explicită, să fie aplicabilă, fezabilă în contextul actual, să nu pună în dificultate nici agenţii constatatori. Din punctul meu de vedere, 85% din conducătorii auto ştiu ce înseamnă pericolul. Pe noi ne interesează ceilalţi 15%”, a explicat psihologul Ionel Simionca, vicepreşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră Psihotrafiq.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.