Acasă Politic În Camera Deputaților a fost prezentat stadiul procesului de pregătire privind preluarea...

În Camera Deputaților a fost prezentat stadiul procesului de pregătire privind preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com/victornegrescu

 146656 – 13062018 – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, marți, 12 iunie 2018, la ședința Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, pentru a prezenta stadiul pregătirilor pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019.

În cadrul reuniunii, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a prezentat și principalele aspecte ale documentului privind tematicile de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, dezbaterea constituind o etapă importantă a dialogului interinstituțional din cadrul procesului de elaborare și adoptare a viitorului program de lucru al mandatului pe care țara noastră îl va exercita în primul semestru al anului viitor.

Schimbul de opinii s-a axat pe cele mai relevante elemente subsumate celor patru piloni tematici, care vizează „Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, „Europa siguranței”, „Europa, actor global” și „Europa valorilor commune”.  De asemenea, au fost abordate, în context, și alte aspecte referitoare la stadiul pregătirilor pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, atât pe dimensiunea guvernamentală, cât și pe cea parlamentară.

„Documentul privind tematicile de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este rezultatul mai multor runde de consultări cu instituțiile publice, dar și a dezbaterilor cu partenerii asociativi, sindicali, patronali și din mediul academic, iar spiritul de consens care s-a degajat din discuțiile purtate astăzi în Camera Deputaților este un semnal pozitiv de susținere al mandatului pe care țara noastră îl va exercita între 1 ianuarie și 30 iunie 2019”, a declarat Negrescu.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.