Acasă Anchete Justitie Inspecția Judiciară a transmis CSM raportul care îl vizează pe procurorul general...

Inspecția Judiciară a transmis CSM raportul care îl vizează pe procurorul general al României

DISTRIBUIȚI

146773 – 21062018 – Inspecţia Judiciară a înaintat Secţiei pentru procurori a CSM raportul care îl vizează pe procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Potrivit  mediafax.ro, care citează Antena 3, în raport se vorbește despre ”indicii” cu prvire la încălcarea obligaţiilor deontologice stabilite prin dispoziţiile art. 17 din Codul Deontologic al Judecătorilor şi Procurorilor, dar Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va decide dacă Augustin Lazăr va fi sau nu sancţionat disciplinar.

Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, în martie 2018, cu privire la o declarație făcută de procurorul general al României, în decembrie 2017, în care a folosit expresia ” inculpaţi de rang înalt” cu referire la parlamentari:

Noi suntem îngrijoraţi şi societatea civilă e îngrijorată. Trebuie transparenţă şi să se funcţioneze în mod legal. (…) În tot cursul anului 2017, Ministerul Public şi în general instituţiile din justiţie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au văzut. Am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hărţuiţi prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale». Dar acolo cine îi convoacă? Nişte inculpaţi de rang înalt, care vor ca discuţiile să aibă loc în alt mediu în afară de cel judiciar. Procurorii sunt invitaţi să dea seama într-un mediu care nu e judiciar. Am folosit această expresie pentru ca o foloseşte nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media şi alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea să scoatem cuvântul «independent» din textul legii privind statutul şi care într-o manieră subtilă, dar dubioasă a dorit evident să îndepărteze statutul procurorului de statutul de magistrat şi să-l ducă în zona Executivului”, a declarat, la acea vreme, procurorul general al României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.