Acasă Externe Lituanienii, interesați de creșterea schimburilor comerciale cu România

Lituanienii, interesați de creșterea schimburilor comerciale cu România

DISTRIBUIȚI

 146695 – 15062018 – La 14 iunie 2018, premierul Viorica Dăncilă, aflat într-o vizită de lucru în Republica Lituania, a avut o întrevedere cu omologul lituanian Saulius Skvernelis. Vizita în Republica Lituania s-a desfășurat în anul în care ambele țări sărbătoresc centenarul: România aniversează centenarul Marii Uniri, iar Lituania celebrează centenarul restaurării statului, decisă prin actul Consiliului de la 16 februarie 1918.

Obiectivele convorbirilor au vizat, în plan bilateral, discutarea posibilităților de creștere a schimburilor comerciale și identificarea de noi paliere de cooperare sectorială.

Consultările au relevat că există perspective pentru aprofundarea cooperării sectoriale bilaterale în domenii precum IT, energie, industria chimică, industria alimentară, agricultură, infrastructură, securitate energetică etc.

Au fost explorate și modalități de consolidare a coordonării pe dosare europene de interes comun precum susținerea Parteneriatului Estic și viitorul Europei. O atenție deosebită a fost acordată problematicii securității în condițiile intereselor împărtășite atât de România, cât și de Lituania privind asigurarea securității Flancului Estic al NATO, respectiv a securității energetice.

Discuțiile în domeniul afacerilor europene au prilejuit părții române prezentarea stadiului pregătirilor pentru Președinția Consiliului UE, exercițiu pe care țara noastră îl va exercita în primul semestru al anului 2019, precum și un schimb de opinii cu privire la viitorul cadru financiar multianual. De asemenea, cei doi prim-miniștri au reafirmat importanța coordonării în ceea ce privește politica de coeziune și politica agricolă comună.

Convorbirile au evidențiat că un obiectiv comun pentru ambele state este consolidarea stabilității și securității în Vecinătatea Estică.

Șeful Executivului român a abordat și tema riscurilor și amenințărilor cu care se confruntă Alianța Nord-Atlantică, discuțiile explorând modalitățile de consolidare a cooperării între statele aliate, în special între cele din Flancul Estic al NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.