Acasă Politic România are nevoie de un sector agricol eficient

România are nevoie de un sector agricol eficient

Vasile Gudu, deputat PNL

DISTRIBUIȚI
foto:dobrogeanews.ro

 146573 – 06062018 – Absorbția fondurilor europene în România a fost și rămâne o problemă nerezolvată, fapt ce a creat un mare deficit atât în dezvoltarea infrastructurii de transport, unde nu s-au prea atras fonduri, dar și în zona agricolă unde absorbția s-ar putea face mult mai repede.

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală a atras atenția asupra bugetului aferent perioadei 2021-2027 menit să modernizeze și să simplifice politica agricolă comună (PAC). Această simplificare are însă și un cost, care va afecta agricultura românească: plafonarea subvențiilor pe fermă. Totuși, limitarea a fost majorată de la 60.000 de euro pe fermă la 100.000 de euro.

Ce urmează? Fermele mici și medii vor primi un sprijin mai mare pe hectar plecând de la premisa că 40% din bugetul general al PAC va contribui la acțiuni climatice. De asemenea, plățile directe vor constitui în continuare o parte esențială a politicii, asigurând astfel stabilitate pentru fermieri, chiar dacă vor fi reduse începând de la 60.000 de euro și plafonate pentru plăți peste 100.000 de euro pe fermă.

În 2019 ar trebui obținut acordul privind următorul buget pe termen lung, care ar asigura continuitatea finanțării și o tranziție firească între actualul buget pe termen lung (2014-2020) și noul buget. Condiția necesară și suficientă este ca noi să cheltuim banii alocați. Nu putem continua să mergem cu frâna trasă de către al treilea guvern PSD-ALDE.

Pentru ca toate lucrurile să meargă bine, soluția este una cât se poate de simplă: angajarea de profesioniști, simplificarea ghidurilor și eliminarea documentațiilor stufoase, scurtarea perioadei de verificare și de implementare a proiectelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.