Acasă Externe România constituie un factor de stabilitate regională

România constituie un factor de stabilitate regională

DISTRIBUIȚI

146615 – 08062018 – In cadrul  reuniunii miniștrilor Apărării din statele membre ale NATO,  ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut vineri, 8 iunie, o reuniune bilaterală cu secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson.

Agenda discuțiilor a vizat relațiile foarte bune de cooperare în domeniul apărării dintre cele două țări, cu accent pe contribuția militară britanică în România. În context, ministrul Mihai Fifor a apreciat implicarea activă a Marii Britanii în misiunile de poliție aeriană și prezența navală constantă în Marea Neagră, demonstrând angajamentul pentru întărirea posturii de descurajare și apărare a NATO în această regiune.

Cei doi oficiali au subliniat necesitatea întăririi cooperării în domeniul instruirii în comun a trupelor, educației, medicinei militare, apărării cibernetice și contracarării amenințărilor de tip hibrid, respectiv dezvoltarea cooperării în domeniul industriei de apărare. În acest sens, miniștrii român și britanic vor semna, în perioada imediat următoare, un Memorandum de Înțelegere între România și Marea Britanie care să pună bazele unor proiecte comune concrete de cooperare în domeniul apărării.

Secretarul britanic al apărării a subliniat că România constituie un factor de stabilitate regională și are un aport substanțial în asigurarea securității în regiunea Mării Negre și a Balcanilor de Vest. În context, oficialul britanic a afirmat că țara sa susține eforturile României în cadrul aliat, analizând inclusiv posibilitatea participării, cu forțe terestre, la Brigada Multinațională de la Craiova,  în cadrul prezenței înaintate adaptate.

Un alt subiect al discuției a vizat sprijinul acordat de cele două state pentru dezvoltarea parteneriatelor Alianței cu Republica Moldova și Ucraina, în actualul context regional de securitate.

În ceea ce privește ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ministrul Fifor a asigurat că România va continua să dezvolte relația specială cu partenerul britanic, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea securității și apărării spațiului euro-atlantic.

La finalul întrevederii, cei doi oficiali au convenit asupra intensificării contactelor la nivel înalt prin organizarea, în acest an, a unor vizite oficiale în România și Marea Britanie, pentru a da un semnal puternic cu privire la angajamentele comune, în context bilateral și aliat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.