Acasă Politic Victimele violenței domestice, protejate – ordinul de protecție provizoriu, votat în Parlament

Victimele violenței domestice, protejate – ordinul de protecție provizoriu, votat în Parlament

DISTRIBUIȚI
foto: bistritaexpress.ro

 146735 – 20062018 – Plenul Camerei Deputaţilor a votat favorabil proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, cu noi măsuri pentru siguranţa victimelor. Proiectul realizează armonizarea legislației autohtone cu prevederile Convenţiei de la Istanbul, ratificată de România încă din 2016.

Senatul României a aprobat proiectul în şedinţa din 16 aprilie 2018, Camera Deputaților fiind decizională în acest caz. După promulgarea de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial, victimele violenței domestice vor avea la dispoziție ordinul de protecție provizoriu, eliberat pe loc de către polițist la constatarea agresiunii și nu după 72 de ore, cum era până acum. Acest instrument asigură o intervenţie rapidă şi înlăturarea pericolului, respectiv a agresorului din locuința comună sau din preajma victimei, pentru a preveni noi violențe sau chiar un deces. Ordinul de protecţie provizoriu este valabil 5 zile şi poate fi prelungit până la emiterea ordinului de protecţie de către instanţa de judecată, iar nerespectarea lui este o infracțiune pedesită cu închisoarea de la 1 lună la 1 an. O altă noutate este aceea că  agresorul este obligat să poarte o brăţară electronică pentru o monitorizare în mod real a acestuia.  ”De la debutul lui 2018, numărul femeilor ucise de către parteneri sau foști parteneri a crescut, deși unele victime aveau deja un ordin de protecție emis. Această măsură va permite autorităților să supravegheze agresorii și alături de ordinul de protecție provizoriu va salva vieți”, a declarat deputatul USR Cristina Iurișniți, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaților.

Alte modificări legislative se referă la înlocuirea termenilor de violenţă în familie cu violenţă domestică, definirea violenţei împotriva femeilor, responsabilitatea autorităţilor locale în finanţarea serviciilor atât pentru victime, cât şi pentru agresori, colectarea datelor statistice relevante, dezagregate şi la intervale regulate privind violența domestică etc.

Președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse amintește că, în 2017, conform statisticilor Poliţiei Române, au fost raportate peste 20.000 de fapte de loviri şi alte violenţe între membrii familiei, majoritatea victimelor fiind femei (76%) şi copii. Mai toate faptele s-au petrecut la domiciliu, iar 84 dintre victimele agresiunilor şi-au pierdut viaţa (inclusiv 12 copii). În România, numărul victimelor violenței domestice crește de la an la an, iar sancționarea agresorilor rămâne redusă: numai 2% din plângerile prealabile depuse la poliție de către victimele violenței ajung la proces, deși la fiecare 5 zile, o româncă este ucisă în bătaie.

”Un semnal de alarmă îl constituie modificările aduse Codului de Procedură Penală, care nu ajută nicidecum victimele infracțiunilor violente, dimpotrivă, avantajează agresorii. De exemplu, una dintre modificările aduse Codului de Procedură Penală prevede ca suspecții / inculpații să poată fi prezenți la audierea martorilor – până acum, doar avocatul putea asista, tocmai ca martorii să nu fie intimidați, să nu se simtă amenințați ca să-și retragă mărturia, iar agresorii să scape”, a mai declarat Iurișniți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.