Acasă Politic Victor Negrescu: ”Un dialog structurat cu Comisia Europeană este important pentru un...

Victor Negrescu: ”Un dialog structurat cu Comisia Europeană este important pentru un mandat de succes al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene”

DISTRIBUIȚI

146866 – 28062018 – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a întâlnit miercuri, 27 iunie 2018, cu o delegație de experți ai Comisiei Europene, aflați în vizită de informare la București.

Discuțiile s-au axat pe evoluția procesului de pregătire privind preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, ministrul delegat pentru Afaceri Europene prezentând eforturile depuse în ultima perioadă de Guvernul României pentru preluarea mandatului, începând cu 1 ianuarie 2019.

De asemenea, ministrul delegat a subliniat interesul României pentru promovarea unei agende europene bazate pe obiective consensuale, valori și principii comune, împărtășite și asumate de toate statele membre și instituțiile europene, în vederea îmbunătățirii în mod vizibil a vieții cetățenilor.

În context, oficialul român a prezentat și cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care vizează ”Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, ”Europa siguranței”, ”Europa, actor global” și ”Europa valorilor commune”.

”În linie cu responsabilitatea pe care o vom exercita la nivel european, ne propunem să acționăm împreună în vederea consolidării pe mai departe a proiectului european. România își propune să demonstreze capacitatea sa de a gestiona cu profesionalism și responsabilitate acest mandat, prin finalizarea unui număr cât mai mare de dosare legislative, context în care am reiterat importanța unei ample cooperări cu Comisia Europeană și disponibilitatea noastră de a purta un dialog structurat și aprofundat cu experții săi”, a declarat Victor Negrescu.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.