Acasă Economie Administrație publică: Colectarea taxelor, tot mai redusă

Administrație publică: Colectarea taxelor, tot mai redusă

DISTRIBUIȚI

147080 – 10072018 – Creanţele financiare – sumele de încasat – ale sectorului Administraţii Publice au scăzut, ca pondere în PIB, în trimestrul I 2018, în timp ce titlurile de natura datoriilor au crescut, ”pe fondul unei colectări mai reduse de taxe şi impozite”, atenționează BNR. ”Creanţele financiare ale sectorului Administraţii Publice (n.n.- care înglobează administraţia centrală şi administraţiile locale), exprimate ca pondere în PIB, au scăzut cu 3,4%, ajungând la 21,2%. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului s-au diminuat cu 1,2%, ajungând la nivelul de 8,2% din PIB”. De asemenea, ”depozitele şi numerarul administraţiei publice au scăzut cu 1,9% până la 6% din PIB, pe seama plăţilor de rate şi dobânzi în contul datoriei publice şi a cheltuielilor curente, iar poziţia alte conturi de primit a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,2% din PIB, în principal pe fondul unei colectări mai reduse de taxe şi impozite”.

De cealaltă parte, angajamentele financiare ale sectorului au scăzut ca pondere în PIB, atingând un nivel de 42%, faţă de 43,8% din PIB.

În conformitate cu strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, care are în vedere îmbunătăţirea scadenţei medii a titlurilor de valoare emise de administraţia publică, ”în perioada analizată a scăzut ponderea titlurilor de stat cu scadenţă originală până într-un an, în favoarea titlurilor de stat pe termen lung”, menţionează banca centrală.

Subsectorul Administraţia Centrală a avut un necesar de finanţare, în trimestrul I 2018, de 1,3% din PIB, după ce în trimestrul I 2017 fusese de 1% din PIB, iar subsectorul Administraţiile Locale a înregistrat o capacitate de finanţare în trimestrul I 2018 de 0,3% din PIB, după de în trimestrul I 2017 această capacitate fusese de 0,5% din PIB. Subsectorul Administraţiile de Securitate Socială a înregistrat o capacitate de finanţare atât în trimestrul I 2018, cât şi în trimestrul I 2017, de 0,1% din PIB.

Valorile PIB luate în calculul ponderilor sunt 858,33 miliarde de lei pentru 2017 şi 929,95 miliarde de lei pentru 2018 (sursa Comisia Naţională de Prognoză).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.