Acasă Cultura/Media Agerpres a prezentat la Beijing documentarul video Marea Unire – România, la...

Agerpres a prezentat la Beijing documentarul video Marea Unire – România, la 100 de ani și expoziția de fotografie, România: Evoluție

DISTRIBUIȚI

146907 – 02072018 –  Agerpres a lansat vineri, 29 iunie 2018, la sediul Institutului Cultural Român din Beijing, China, expoziția de fotografie România: Evoluție și filmul documentar Marea Unire – România, la 100 de ani. Peste 70 de cetățeni chinezi au vizionat materialele special dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, în cadrul acestui eveniment, dar și în cadrul celui similar, organizat la Tianjin.

”Expoziția de fotografie România: Evoluție, precum și filmul documentar Marea Unire – România, la 100 de ani au reprezentat pentru ICR Beijing două evenimente care au întregit cele 300 de evenimente culturale organizate de ICR, de la înființarea sa în Beijing, în iulie 2015. Este o dublă sărbătoare pentru noi. Expoziția prezentată aici conține fotografii adunate din timpuri diferite, care prezintă evenimente, personalități dar și oameni obișnuiți. În privința filmului documentar, acesta este o rememorare inteligentă a 100 de ani de istorie romanească, realizat cu simț artistic deosebit, care pe de-o parte instruiește, iar pe de altă parte emoționează. Filmul acesta se înscrie, după părerea mea, în marile reușite ale documentarului românesc”, a afirmat Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing.

”Această expoziţie este excelentă, iar filmul foarte bine realizat, în sensul că este bazat pe foarte multe documente originale şi interviuri de la martori fie direcţi, fie indirecţi, urmaşii unor personalităţi care au participat direct la înfăptuirea Marii Uniri. Este un eveniment binevenit în China, pentru că poporul chinez acordă o mare atenţie integrităţii teritoriale a Chinei şi Unirii ţării, ca şi România, pentru că acest lucru este foarte important pentru orice ţară”, a declarat Wang Tieshan, vicepreşedintele permanent al Asociaţiei de Prietenie China-România, fost consul general al Chinei la Constanţa.

La cele două evenimente au luat parte și Zhang Wenxiang, caligraf și pictor chinez, Florin Chen, om de afaceri, prof. Dong Yuan, romanolog, autorul ultimei ediții a dicționarului chinez-român. Aceștia au apreciat expoziția și documentarul Agerpres și s-au arătat interesați pentru a le promova și în alte orașe din China.

Marilena Stănescu, realizatoare a filmului, a declarat publicului chinez că materialul nu este doar un documentar. ”Este o colecție de imagini, fotografii și documente unice. Valoarea acestui material este redată de întâlnirea cu oamenii, de poveștile lor, dar mai ales de puterea lor de a se deschide în fața noastră. Am devenit, așadar, un fel de misionari, care poartă mai departe, în lumea întreagă, mesajul acestor oameni: viața bate filmul, iar indiferent ce îți oferă ea, cu bune cu rele, cea mai importantă rămâne capacitatea de a rămâne om, care nu uită adevarul, iubirea și onoarea”, a concluzionat aceasta.

Expoziția va putea fi admirată la ICR Beijing până la data de 14 august, dar și în perioada 15 septembrie – 15 noiembrie 2018.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.