Acasă Social Congresul Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice de Etnie Română...

Congresul Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare

DISTRIBUIȚI
foto: mesageruldealba.ro

147236 – 24072018 – Învățători, educatoare, profesori de gimnaziu sau liceu sunt invitați să participe la Congresul Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, al 41-lea congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România, la Alba- Iulia, în perioada 6 – 9 august 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Câteva sute de cadre didactice din România, Republica Moldova, regiunile Cernăuți și Odessa din Ucraina și din Serbia dintre Timoc și Morava și-au rezervat deja locuri în hotelurile din Cetatea Unirii și au închiriat Casa de Cultură a Sindicatelor pentru 7 și 8 august.

Vor fi și oaspeți de seamă fiindcă la congresele AGIRo (primul ținut în 1898) nu au lipsit președintele țării, președinți ai academiei române, miniștri, rectori. Monarhul țării spunea la unul dintre aceste congrese că ”dacă soarta nu m-ar fi pus acolo unde sunt aș fi fost învățător”.

Vor fi susținute numeroase cursuri și ateliere și vor fi invitați speciali din mediul didactic și cultural. Se vor putea face înscrieri și la un curs cu credite. Edituri prestigioase își vor prezenta noutățile și vor distribui pachete gratuite participanților. La Alba-Iulia se vor distribui și cele 500 de volume din ”Portrete de dascăli”, ”Buletinul Congresului” și Revista AGIRo.

Se va face vorbire și despre rolul dascălilor în înfăptuirea Unirii. La 1 decembrie 1918 au participat ca delegați de drept câte doi delegaţi de la fiecare dintre cele 37 reuniuni învăţătorești din Ardeal, Banat, Crișana și Maramureș și câte un delegat de la fiecare dintre cele 27 şcoli secundare, institute teologice, pedagogice şi şcoli civile românești. Cadre didactice au mai participat atunci și ca delegați aleși în cercurile electorale românești dar și delegați reprezentând societăţi culturale sau secțiuni comitatense ale gărzii naționale. Pe lângă acești învățători și profesori cu drept de vot au mai fost prezenți la Marea Adunare Națională alte sute de cadre didactice însoțind sătenii români din toate zările Transilvaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.