Acasă Externe Discuții ambițioase la reuniunea România-Bulgaria-Grecia-Serbia de la Salonic

Discuții ambițioase la reuniunea România-Bulgaria-Grecia-Serbia de la Salonic

DISTRIBUIȚI

147015 – 05072018 –La 4 iulie 2018, premierul Viorica Dăncilă a participat, la Salonic, la invitația omologului său elen, Alexis Tsipras, la o nouă reuniune în format cvadrilateral România-Bulgaria-Grecia-Serbia, alături de omologul bulgar Boyko Borisov și președintele R. Serbia, Aleksandar Vucic.

Reuniunea a contribuit la consolidarea dialogului la nivel înalt în acest format și identificarea modalităților de cooperare în regiune.

Premierul român a subliniat că, în contextul în care România se află în linie dreaptă a pregătirilor pentru preluarea primei Preşedinţii a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, avansarea proiectelor de interconectare cu statele din Europa de Sud-Est, obținerea de progrese în asigurarea securității energetice a regiunii, intensificarea cooperării regionale, precum și continuarea extinderii cu statele din Balcanii de Vest, reprezintă obiective prioritare pentru România.

În ceea ce privește interconectivitatea, accentul a fost pus pe proiectele de infrastructură în domeniul transporturilor, dar și pe interconectările în domeniul energetic.

Referitor la proiectele de infrastructură regionale de transport, România a propus constituirea unui Grup de lucru în domeniul transporturilor care va identifica şi stabili proiectele prioritare care vor fi promovate de părți în format cvadrilateral, trilateral şi bilateral şi, respectiv sursele de finanțare. Viorica Dăncilă și-a exprimat convingerea că proiectele comune vor stimula comerțul, conexiunile dintre firme și turismul.

Prim-ministrul Guvernului României a transmis interesul special al țării noastre pentru avansarea interconectărilor în domeniul energetic cu Serbia și pentru facilitarea exporturilor românești de gaze și electricitate și a menționat importanța creșterii eforturilor pentru consolidarea securității energetice la nivel regional și european, în special prin diversificarea surselor de aprovizionare și accelerarea interconectărilor.

În ceea ce privește Strategia Europeană pentru Regiunea Dunării a cărei președinție va fi preluată de România de la Bulgaria în luna octombrie 2018, Dăncilă a precizat că România își propune să promoveze valoarea adăugată a acesteia pentru asigurarea dezvoltării economice, a coeziunii sociale și pentru diminuarea disparităților de dezvoltare teritorială la nivelul UE.

Referindu-se la extinderea Uniunii Europene cu state din Balcanii de Vest, a precizat că România, ca parte a Trio-ului de Președinții alcătuit din Bulgaria, Austria și țara noastră, dorește continuarea colaborării strânse cu statele din această regiune. A reiterat, și cu această ocazie, sprijinul constant și solid al României pentru procesul de negocieri al Serbiei pentru aderarea la UE. Ea a subliniat totodată că Guvernul de la București urmăreşte construirea unei regiuni mai bine integrate, care să includă statele din Balcani, ca premisă pentru o creştere durabilă în regiune.

Prim-ministrul român a susținut în cadrul reuniunii de la Salonic necesitatea unei acțiuni în vederea stabilizării regionale care să combată factorii care facilitează fenomenele radicalizării și extremismului violent, cu implicarea societății civile și a autorităților locale și centrale. De asemenea, a adus în discuție securitatea frontierelor, subliniind, în context, importanța cooperării regionale și bilaterale în vederea prevenirii și combaterii migrației ilegale și criminalității organizate.

În ceea ce privește migrația, înalții oficiali reuniți la Salonic au subliniat că această temă rămâne o prioritate pe agenda UE, după cum au dovedit-o și discuțiile de la cea mai recentă reuniune a Consiliului European (28-29 iunie 2018). Aceștia au subliniat că este necesară continuarea eforturilor în scopul identificării modalităților optime de acțiune pentru garantarea unei abordări cuprinzătoare eficiente a migrației.

Prim-ministrul României a precizat că România contează pe angajamentul continuu al statelor din regiune, inclusiv al Serbiei, în gestionarea provocărilor determinate de fenomenul migrației și pentru evitarea promovării de măsuri care să se transforme într-un pull factor pentru regiune, în beneficiul tuturor, state membre și state partenere.

Referitor la revizuirea Sistemului European Comun de Azil (SECA), Viorica Dăncilă a apreciat eforturile depuse de Președinția bulgară a Consiliului pentru atingerea unui compromis pe propunerea Dublin, dar și dezvoltările înregistrate pe celelalte instrumente ale SECA.

Precizăm că la Salonic au fost prezenți și oficiali guvernamentali din domeniul transporturilor din România, Bulgaria și Serbia, care au avut, de asemenea, o întrevedere în format cvadrilateral, scopul fiind acela de a identifica posibilităţi concrete de cooperare în acest domeniu.

 

Reuniunile anterioare ale înalților oficiali ai celor patru state au mai avut loc la Varna, în marja ședinței comune a guvernelor român şi bulgar (3 octombrie 2017), la Belgrad (8-9 decembrie 2017) și la București (24 aprilie 2018).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.