Acasă Stiință Limba română, între primele cele mai bogate opt limbi ale lumii

Limba română, între primele cele mai bogate opt limbi ale lumii

DISTRIBUIȚI

147214 – 23072018 – Academia Română  a finalizat o nouă ediţie a ”Marelui Dicţionar al Limbii Române”, în 19 volume, cu peste 170.000 de cuvinte, a anunțat istoricul Ioan Aurel Pop, președintele instituției. În dicţionar nu au fost incluse aproximativ 30.000 de cuvinte, diminutive, în special.

Cercetarea necesară pentru realizarea proiectului a relevat faptul că limba română se află – din punct de vedere al vocabularului – între primele opt limbi ale lumii, spune Ioan Aurel Pop, citat de News.ro.

”Limba română, ca bogaţie de vocabular şi semantică, este între primele opt limbi ale lumii. 80% dintre cuvintele pe care le folosim în viaţa cotidiană sunt de origine latină. O parte au fost moştenite din latină prin tradiţia locală şi o parte au intrat din franceză şi engleză”, a declarat Ioan Aurel Pop.

Cea mai vorbită limbă maternă din lume rămâne spaniola, iar Pop a punctat că atunci când limba chineză, care ”nu este o limbă aglutinată”, va prelua prima poziţie, latinitatea va fi ”în pericol”.

În China sunt vorbite 60 de dialecte şi sunt recunoscute vreo 60 de minorităţi care sunt foarte diferite. Chineza există, dar e mai mult un gând încă. Când va fi chineza limba omenirii, atunci, vorba unuia dintre colegii mei, nu se va mai studia Dreptul Roman în facultăţi. Le-am spus:

«Nu vă temeţi pentru latinitate, că, atâta vreme cât se studiază Dreptul Roman la facultăţile de Drept, lumea nu e pierdută». Şi mi-a spus cineva că nu se mai studiază, că în unele a devenit materie facultativă. Şi atunci ne mirăm că ne pierdem memoria colectivă…”, a susţinut preşedintele Academiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.