Acasă Anchete Interne Măsuri pentru simplificarea condițiilor de călătorie a minorilor în străinătate

Măsuri pentru simplificarea condițiilor de călătorie a minorilor în străinătate

DISTRIBUIȚI

 147190 – 19072018 – Guvernul a aprobat o hotărâre pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006. Actul normativ vizează armonizarea Normelor de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind libera circulație cu modificările aduse legii în octombrie 2016, având drept scop simplificarea condițiilor de călătorie în străinătate a cetățeanului român minor.

Astfel, au fost modificate prevederile referitoare la exprimarea acordului unuia dintre părinți cu privire la ieșirea din țară a copilului împreună cu celălalt părinte, fiind creată posibilitatea exprimării unui singur acord pentru o perioadă de până la trei ani și pentru mai multe călătorii în străinătate. Legea stabilește termenul maxim de trei ani, dar părintele poate să-și dea acordul pentru perioade mai scurte sau pentru fiecare călătorie în parte ca și până acum. Totodată, a fost eliminată obligativitatea menționării scopului deplasării și rutei.

Părintele poate să își revoce acordul în orice moment prin depunea unei petiții la orice structură de relații cu publicul a Poliției de Frontieră care, în regim de urgență, va introduce o alertă în baza de date și va informa structurile din punctele de frontieră care nu vor permite ieșirea din țară a minorului.

În cazul minorilor cu domiciliul sau reședința în statul de destinație nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt părinte.

În 2016, aproape 300.000 de minori au ieșit din România, iar în 2017 peste 200.000.

De asemenea, actul normativ introduce posibilitatea ca pașaportul simplu electronic să fie expediat la adresa din străinătate indicată de titular sau de persoana care a formulat cererea.

Totodată, au fost introduse prevederi referitoare la exceptarea de la procedura de supralegalizare sau aplicare a apostilei de la Haga pentru documentele eliberate de autorități oficiale din statele cu care România a încheiat tratate de asistență juridică ce prevăd scutirea de astfel de formalități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.