Acasă Externe Agenda Europeana Măsuri pentru sprijinirea apicultorilor români – tema conferinței organizate la Bruxelles de...

Măsuri pentru sprijinirea apicultorilor români – tema conferinței organizate la Bruxelles de Daciana Sârbu

DISTRIBUIȚI

147029 – 06072018 – Dificultățile cu care se confruntă apicultorii români, dar și oportunitățile de care se pot bucura aceștia în plan european vor fi subiectele principale ale conferinței organizate la Bruxelles de eurodeputatul Daciana Sârbu, în contextul dezbaterilor referitoare la Reforma Politicii Agricole Comune. Printre invitați se află reprezentanți ai crescătorilor de albine din România, ai asociațiilor europene de apicultori, precum și ai instituțiilor care pot genera soluții pentru dezvoltarea acestui sector – Comisia Europeană, Parlamentul European, dar și Guvernul României.

În centrul discuțiilor se vor afla situația actuală a apiculturii românești și măsurile necesare pentru asigurarea unui acces mai bun la piața europeană pentru mierea românească. Vor fi analizate, de asemenea, direcțiile de urmat la nivel național și european pentru dezvoltarea sectorului apicol. Comisia Europeană va prezenta noi instrumente de sprijin disponibile pentru apicultori prin noua Politică Agricolă Comună.

“Apicultura este un domeniu în care România poate face performanță pe plan european, însă crescătorii de albine se lovesc de obstacole dintre cele mai diverse – de la dificultatea de a-și promova eficient mierea pe piața europeană și până la probleme derivate din efecte ale schimbărilor climatice. E un sector care merită mai multă atenție din partea autorităților, finanțare mai consistentă, sprijin sporit. Am invitat la Bruxelles reprezentanți ai apicultorilor și ai autorităților, atât din țară, cât și de la nivel european, pentru o discuție deschisă și clarificatoare. Vrem să explorăm cum se pot înlătura treptat aceste obstacole, în beneficiul apiculturii românești, în avantajul producătorilor și al consumatorilor deopotrivă”, afirmă Daciana Sârbu.

Eurodeputatul – care este vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Parlamentul European și membru al Comisiei de Agricultură – a contribuit recent cu mai multe amendamente la raportul privind apicultura, 10 dintre acestea fiind adoptate. Prin intermediul amendamentelor sale, Daciana Sârbu a solicitat, printre altele, sprijin financiar pentru apicultori și combaterea fenomenului mierii contrafăcute, precum și creșterea finanțării pentru cercetarea în domeniul apicol.

Evenimentul Apicultura Europeană și Românească. Provocări și Oportunități se desfășoară la Parlamentul European (A3G2), luni, 9 iulie 2018, între orele 18.00 și 20.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.