Acasă Externe Meleșcanu în Turkmenistan

Meleșcanu în Turkmenistan

DISTRIBUIȚI

 147001 – 04072018 – Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a efectuat în perioada 2-4 iulie 2018 o vizită oficială în Turkmenistan. Cu acest prilej, oficialul român a avut întrevederi cu președintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdâmuhamedov, și cu oficiali ai Guvernului și Parlamentului turkmen, participând totodată la o serie de evenimente diplomatice și culturale.

Teodor Meleșcanu a avut consultări cu Speakerul Parlamentului, Gulșat Mammedova. La nivel guvernamental, demnitarul român a discutat cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe, Rașid Meredov, și cu viceprim-ministrul pentru transporturi și comunicații, Mammetan Ceakîev.

Discuțiile cu oficialii turkmeni au vizat evaluarea de etapă a cooperării bilaterale și identificarea mijloacelor de consolidare și dezvoltare a relațiilor dintre România și Turkmenistan în diverse domenii. A fost abordată colaborarea dintre cele două țări în cadrul ONU, precum și teme de interes privind evoluții internaționale și din regiunea Asiei Centrale. Cele două părți au apreciat drept pozitivă dinamica dialogului politico-diplomatic și au evidențiat importanța valorificării potențialului existent pe dimensiunea economică.

Un alt subiect adus în atenție de șeful diplomației române a fost asumarea de către România la 1 ianuarie 2019 a Președinției semestriale a Consiliului UE, context în care a făcut referire la perspectiva lansării unei noi Strategii a UE pentru Asia Centrală. În acest sens, ministrul afacerilor externe a participat și la o întâlnire cu șefii de misiune ai statelor membre UE acreditați local.

Agenda vizitei a inclus și o prelegere susţinută de Teodor Meleșcanu la Universitatea Internațională pentru Științe Umaniste și Dezvoltare a Turkmenistanului. La întâlnirea cu studenții, ministrul afacerilor externe a încurajat tinerii turkmeni să aleagă România pentru o formare profesională solidă, evidențiind experiența instituțiilor de învățământ superior românești în domenii variate de studiu și tradiția deținută în procesul de instruire a studenților străini.

De asemenea, oficialul român a participat la ceremonia deschiderii Târgului de oferte educaționale ale instituțiilor de învățământ superior românești, organizat la Ashgabat, la care au fost prezente douăzeci de instituții de învățământ superior din România.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.