Acasă Social Progresele în ceea ce privește implementarea legislației de mediu

Progresele în ceea ce privește implementarea legislației de mediu

DISTRIBUIȚI

 147124 – 13072018 – Ministerul Mediului a organizat, ieri, în parteneriat cu Ministerul Apelor și Pădurilor, conferința “Dialogul de țară: Raportul privind implementarea prevederilor legislației în domeniul mediului”. În cadrul evenimentului, la care a participat o delegație a Comisiei Europene condusă de Aurel Ciobanu Dordea, director în cadrul DG Mediu, a fost prezentat stadiul implementării măsurilor propuse prin Raportul de țară privind implementarea prevederilor legislației în domeniul mediului, realizat de specialiștii Comisiei Europene în anul 2017.

La evenimentul organizat la sediul Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA au mai participat, pe lângă reprezentanții Direcției Generale Mediu (Comisia Europeană) și ai ministerelor de resort, și experți din cadrul, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Gărzii Naționale de Mediu, Administrației Naționale ”Apele Române”, Ministerului Sănătății, Ministerului Cercetării și Inovării, precum și ai altor instituții cu responsabilități în domeniu.

Conferința a fost deschisă de viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, care a apreciat că “includerea politicilor de mediu în toate celelalte politici sectoriale, la toate nivelele – național, regional și local – reprezintă unicul mecanism prin care putem reuși în ceea ce privește o mai bună implementare a acestora”.

Totodată, oficialul român a subliniat că “noul mecanism de evaluare a implementării legislației de mediu a Uniunii Europene (UE) în statele membre, propus de Comisia Europeană, finalizat cu Raportul privind stadiul implementării acquis-ului de mediu al UE – Environmental Implementation Review (EIR), reprezintă o imagine de ansamblu pe multe sectoare de mediu, inclusiv în ceea ce privește capacitatea administrativă a fiecărui Stat Membru, deosebit de utilă și accesibilă la toate nivelele”.

Aurel Ciobanu Dordea, Director în cadrul Direcției Generale Mediu (Comisia Europeană), a menționat că “studiile efectuate de Comisia Europeană au arătat că dacă reglementările ar fi aplicate, Uniunea Europeană ar obține beneficii suplimentare de aproximativ 50 miliarde de euro. Numai gestionarea deșeurilor poate genera 400.000 de locuri de muncă, până în 2020, iar gestionarea apelor uzate ar putea aduce beneficii anuale în valoare de 3 miliarde de euro”.

Acesta a reiterat mesajul ministrului Mediului, subliniind importanța cooperarii pe orizontală (între instituțiile publice centrale și operatorii economici), cât și pe verticală (cu autoritățile publice locale), în vederea soluționării problemelor existente în domeniul calității aerului și al gestionării deșeurilor.

Un astfel de raport se elaborează din doi în doi ani și are ca scop o mai bună implementare a legislației de mediu a UE și o mai bună conștientizare și implicare a publicului în problemele privind mediu. Aceste rapoarte nu vor înlocui instrumentele specifice pentru controlul respectării obligațiilor de mediu prevăzute în dreptul Uniunii Europene.

Principalele provocări au fost selectate luând în considerare anumiți factori, cum ar fi importanța sau gravitatea problemelor de punere în aplicare a politicilor de mediu, posibilul impact al nerespectării obligațiilor de mediu asupra calității vieții cetățenilor, distanța față de obiective și implicațiile financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.