Acasă Social Repatrierea din Siria, prin Republica Turcia, a unui grup de șapte cetățeni

Repatrierea din Siria, prin Republica Turcia, a unui grup de șapte cetățeni

DISTRIBUIȚI
foto: facebook.com/DepartamentulConsular

147291 – 27072018 – În urma demersurilor complexe susținute la nivelul Celulei de Criză a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), la data de 26 iulie 2018 au fost finalizate procedurile specifice de repatriere din Siria, prin Republica Turcia, a unui grup format din șapte persoane: șase cetățeni români (dintre care cinci minori) și un cetățean sirian, membru de familie.

Repatrierea s-a realizat cu sprijinul Ambasadelor României la Damasc și Ankara, al Consulatului General al României la Istanbul și al Consulatului Onorific al României la Iskenderun.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Ankara, a întreprins demersuri pe lângă autoritățile turce pentru facilitarea intrării grupului în Turcia din Siria, cazarea cetățenilor români și a membrului de familie într-un centru specializat de primiri, precum și pentru emiterea unui titlu de călătorie pentru membrul de familie, cetățean sirian, astfel încât acesta să poată continua deplasarea către România. Totodată, misiunea diplomatică română a efectuat demersurile necesare pentru emiterea documentelor de călătorie pentru cetățenii români.

Echipele consulare mobile ale Ambasadei României la Ankara și Consulatului General al României la Istanbul au însoțit cetățenii români pe parcursul tranzitului pe teritoriul Republicii Turcia, iar o echipă consulară din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE i-a întâmpinat pe cetațenii români la sosirea în București.

Ministerul Afacerilor Externe a suportat în întregime costurile aferente transportului pentru repatrierea celor șapte persoane.

Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistență și protecție consulară acordată de MAE cetățenilor români și membrilor de familie care se află în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.

Reamintim faptul că, de la debutul operațiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenția directă a Ambasadelor României la Damasc și Beirut și sub coordonarea Celulei de Criză a MAE, au fost repatriați 755 de cetățeni români și membrii de familie ai acestora.

În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistență și protecție consulară inclusiv cetățenilor din Australia, Canada, Franța, Republica Moldova și Portugalia aflați pe teritoriul Siriei.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetățenilor români aflați în zonele de conflict de a părăsi zona și de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-și anunța prezența în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistență și protecție consulară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.