Acasă Economie România poate rata dezbaterile europene privind competitivitatea industriei forestiere

România poate rata dezbaterile europene privind competitivitatea industriei forestiere

DISTRIBUIȚI

147033 – 06072018 – În cadrul workshop-ului ”România în contextul elaborării strategiei UE pentru competitivitatea industriei forestiere”, eveniment organizat de centrul USH Pro Business la 5 iulie 2018, s-a evidențiat faptul că industria forestieră se află sub lupa Comisiei Europene pentru a  jalona obiectivele strategice și măsurile ce se impun la orizontul anilor 2030. În acest moment sunt fundamentate mai multe orientări strategice care converg către ideea sustenabilității și utilizării eficiente a fondului forestier european.

”Este aproape cert că în contextul confruntărilor globale pe valorificarea resurselor rare, competitivitatea industriei forestiere se va analiza și judeca în alți termeni decât aceia cu care ne-am obișnuit până în prezent. Accentul se va pune pe managementul sustenabil al fondului forestier și integrarea acestor resurse în conceptul mai larg de bioeconomie și economie circulară” a declarat Costin Lianu, director general al USH Pro Business.

România, cu un fond forestier ce ne situează pe locul 8 în Uniunea Europeană, se află sub media europeană de împădurire acordând puțină importanță aspectelor legate de managementul pădurilor, certificarea acestora, accesul la materia primă de calitate pentru industria mobilei, ș.a. Suprafața împădurită a României este de 27% (sursa: ASFOR) față de 43% media europeană (sursa: European Forest Institute, 2018)

În studiul ”Provocări actuale în industria mobilei din România”, realizat de USH Pro Business  în 2016, atrăgeam atenția că dezbaterea europeană se îndreaptă spre către întrebări fundamentale precum: ”Cât lemn producem în raport cu consumul?”, ”Cine și în ce circumstanțe va accesa resursa?”.

Armonizarea intereselor micilor producători de lemn prelucrat primar, a proprietarilor de păduri sau a marilor concerne în domeniul care vizează profituri de piață imediate, cu cele de creare de noi lanțuri valorice sustenabile, și urmărirea obiectivelor economico-sociale pe termen lung sunt deja pe agenda Comisiei Europene.

În cadrul seminarului s-au pus întrebări cheie la care România să contribuie cu răspunsuri la strategia Uniunii Europene: Cum să tratezi responsabil fondul forestier, cum creezi lanțuri valorice pe lemn, care să fie cât mai puțin spoliatoare față de resurse, necesitatea unor cercetări privind dinamica fondului forestier sub aspectul motivării micilor producători și proprietari de păduri pentru a le crea responsabilitate ș.a.

La eveniment au participat reprezentanți ai structurilor asociative: Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR) și Asociația Forestierilor din România (ASFOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.