Acasă Externe România va continua să susţină activ parcursul european al statului Muntenegru 

România va continua să susţină activ parcursul european al statului Muntenegru 

DISTRIBUIȚI

 147271 – 26072018 – Prim-ministrul Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită oficială în Muntenegru, a fost primită ieri de preşedintele muntenegrean Milo Đukanović.

Întâlnirea a prilejuit reconfirmarea nivelului deosebit al relaţiilor bilaterale şi a permis discutarea şi aprofundarea aspectelor de interes comun ale agendei bilaterale, europene şi internaţionale.

Premierul român a transmis felicitări pentru progresele remarcabile realizate de Muntenegru pe calea sa europeană și euroatlantică, în special prin îndeplinirea obiectivului de aderare la NATO, proiect pe care România l-a susținut puternic în toată această perioadă. Șeful Executivului a subliniat că, și pentru România, apartenența la Alianță a deschis calea către un proces consistent de reformă, oferind garanțiile de stabilitate și securitate care s-au dovedit ulterior extrem de benefice, inclusiv pentru succesul negocierilor de aderare la UE. Ambii oficiali au subliniat semnificaţia deosebită, inclusiv în plan regional, a alăturării Podgoriţei la Alianţa Nord-Atlantică, atât sub aspectele valorilor democratice ale NATO şi stabilităţii, cât şi din perspectiva consolidării rezilienţei regionale într-o perioadă marcată de incertitudini şi dificultăţi.

În cadrul dialogului cu preşedintele Milo Đukanović, premierul Viorica Dăncilă a exprimat convingerea că Muntenegru va continua, în următorii cinci ani, să se apropie decisiv de obiectivul cheie al aderării la Uniunea Europeană. Totodată, a subliniat aprecierea pentru progresele substanțiale obținute de această țară în parcursul său european și a exprimat încrederea că, pe perioada mandatului României la Președinția Consiliului UE, Muntenegru va realiza paşi decisivi în relația cu UE.

La rândul său, președintele Milo Đukanović a prezentat stadiul negocierilor de aderare ale țării sale la UE, exprimându-și speranța că, până la încheierea Președinției rotative a României la Consiliul UE, se vor face progrese semnificative în capitolele de negociere deschise în prezent.

În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, precizând că partea română va continua să susţină activ parcursul european al statului Muntenegru, inclusiv prin transfer de expertiză şi alte mecanisme adecvate. Demnitarul român s-a referit şi la importanța continuă acordată politicii de extindere pe baza meritelor proprii şi menţinerii respectului pentru valorii europene de către statele candidate şi a reconfirmat continuarea abordării ţării noastre pentru politica de extindere.

Ambii demnitari au reconfirmat voinţa de a acţiona pentru consolidarea relaţiilor comerciale şi economice, prin proiecte concrete, astfel încât acestea să se încadreze nivelului relaţiilor politice foarte bune şi contactelor inter-umane excelente dintre cele două state. Cu precădere, președintele muntenegrean a insistat asupra domeniilor culturii și economiei, ca fiind prioritare pentru fundamentarea relațiilor bilaterale.

Ambii oficiali au convenit intensificarea cooperării sectoriale în domeniile energiei, cu accent pe interconectivitate, precum și în domeniile turism, educație, cultură. Pentru creșterea numărului de turiști dintre cele două state, a fost subliniată necesitatea înființării unei curse aeriene directe între România și Muntenegru.

Președintele Đukanović a evocat, de asemenea, buna cooperare în domeniul sănătății, afirmând că, în prezent, o serie de pacienți din Muntenegru sunt tratați în spitalele românești. În acest context, prim-ministrul român a mulțumit autorităților de la Podgorița pentru sprijinul acordat autorităților române în cazul accidentului de autocar din 2013. – sursa: Guvernul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.