Acasă Social Se cere anchetarea ministrului Justiției pentru ilegalități la plata orelor suplimentare pentru angajații...

Se cere anchetarea ministrului Justiției pentru ilegalități la plata orelor suplimentare pentru angajații din penitenciare

DISTRIBUIȚI
foto:FSANP

147232 – 24072018 – La 23 iulie 2018, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o nouă plângere penală împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz in serviciu (art. 297 Noul Cod Penal), faptă pentru care acesta riscă o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare.

Toader este acuzat că a emis, la 10 iulie 2018, Ordinul 2721 prin care ”cauzează prejudicii lunare de aproximativ 1,2 milioane lei angajaților din penitenciare, în ciuda faptului că Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor l-a avertizat în scris și cu prilejul dezbaterilor organizate la Ministerul Justiției cu privire la această ilegalitate”, se arată într-un comuincat de presă.

Concret, prin art. 13, alin. 2 din Ordinului ministrului Justiției nr. 2721/C/10.07.2018, ministrul Toader interzice în mod ilegal plata a peste jumătate din orele suplimentare nerecuperate sub pretextul că s-ar plăti deja o majorare pentru lucrul în zile de repaus săptămânal, deși legea prevede în mod expres că aceste două drepturi se aplică distinct, situațiile juridice pentru care se acordă fiind diferite (art. IV alin. 6 din Legea 79/2018).

Sindicaliștii mai arată că prejudiciului de 1,2 milioane de lei/lună cauzat angajaților din penitenciare prin această dispoziție i se adaugă restanțe de peste 45 milioane lei aferente orelor suplimentare nerecuperate și neplătite în ultimii doi ani. ”Urmare a acțiunilor abuzive ale ministrului Justiției, Statul Român va fi obligat la plata acestora, în paralel cu plângerea penală fiind deschisă și o acțiune în justiție pentru anularea ordinului illegal”.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) cere demiterea ministrului Tudorel Toader pentru ”incompetență și acțiuni ilegale”, și amenință cu acțiuni de protest în toate penitenciarele dacă ministrul Justiției nu modifică Ordinul prin care acesta sustrage în formă continuată, din buzunarele angajaților, suma de 1,2 milioane de lei în fiecare lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.