Acasă Economic Tarifele pentru accesul operatorilor de comunicații pe proprietatea statului, în consultare publică

Tarifele pentru accesul operatorilor de comunicații pe proprietatea statului, în consultare publică

Părțile interesate pot transmite ANCOM propuneri și observații până la data de 20 august 2018

DISTRIBUIȚI

147214 – 20072018 – ANCOM lansează în consultare publică un proiect de decizie privind stabilirea tarifelor maximale pentru exercitarea de către operatorii de comunicații a dreptului de acces pe, deasupra, în sau sub imobilele aflate în proprietatea publică a statului.  Până în prezent, 1.307 de autorități ale administrației publice (consilii locale și județene) au transmis ANCOM, conform prevederilor Legii Infrastructurii, documente privind condițiile în care se realizează accesul pe proprietățile publice prin intermediul unei baze de date online.ANCOM a stabilit aceste tarife conform obligațiilor ce îi revin și în condițiile prevăzute de Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice.

Persoanele interesate pot formula și transmite observații și propuneri până la data de 20 august 2018, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, București), direct la Registratura sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității. Observațiile pot fi transmise și prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

„Tarifele maxime propuse de ANCOM pentru instalarea de stâlpi, piloni, turnuri sau rețele subterane și aeriene de comunicații pe proprietatea publică au fost stabilite pe baza unui model de calcul și a unei metodologii detaliate. În acest moment practica autorităților publice nu este unitară, în multe cazuri fiind percepute tarife exagerate. Atunci când stabilesc aceste tarife, autoritățile locale trebuie să aibă în vedere în primul rând beneficiile pe care rețelele de comunicații le aduc pentru comunitate”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Analiza documentelor disponibile a arătat că tarifele și modalitățile de tarifare sunt diferite de la o localitate la alta, diferențele fiind majore. De exemplu, tarifele anuale pentru amplasarea echipamentelor rețelelor de comunicații pe terenul intravilan proprietate publică sunt cuprinse între 3 lei/mp și 360 lei/mp, iar tariful lunar pentru un stâlp proprietate publică aflat pe raza comunelor variază între de 5 lei și 100 lei.

Tarifele de acces pe proprietăți publice trebuie să fie justificate și proporționale cu afectarea imobilului respectiv, urmând să aibă în vedere și beneficiile tangibile și intangibile. Astfel, tarifele vor acoperi doar despăgubirea pentru prejudiciile directe și certe cauzate de efectuarea lucrărilor și prin existența și funcționarea rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură asociate. Tarifele sunt raportate la anumite elemente de rețea și de infrastructură fizică ce urmează a fi instalate pe, deasupra, în sau sub anumite imobile proprietate publică, ținând cont de valoarea folosinței bunurilor afectate, cu respectarea principiilor transparenței, obiectivității și nediscriminării.

Pentru stabilirea categoriilor de prejudicii directe și certe s-au luat în calcul gradul de utilizare și uzură al imobilului, perioadele de timp necesare pentru efectuarea lucrărilor de instalare, întreținere, înlocuire ori mutare a rețelelor de comunicații electronice sau a elementelor de infrastructură fizică necesare susținerii acestora, perioadele de timp pentru care se solicită amplasarea, precum și caracteristicile fizice și funcționale ale echipamentelor.

„Considerăm ca tarifele propuse vor încuraja investițiile în infrastructura necesară furnizării serviciilor de acces la internet în bandă largă, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării economice. Conectivitatea îmbunătățește gradul de coeziune socială, reduce decalajele economice între mediul urban și rural, respectiv crește calitatea serviciilor publice, cu precădere în educație, sănătate sau administrație locală”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

Aceste efecte sunt observabile din punct de vedere cantitativ în statistici privind evoluția istorică a produsului intern brut, a venitului mediu net în economie, precum și a evoluției forței active de muncă, în raport cu gradul de conectivitate al populației.

Metodologia de calcul și nivelul tarifelor au fost stabilite de ANCOM cu sprijinul asocierii KPMG Advisory și KPMG România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.