Acasă Externe Teodor Meleșcanu, la CELAC

Teodor Meleșcanu, la CELAC

DISTRIBUIȚI

147175 – 18072018 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat în perioada 16-17 iulie 2018, la Bruxelles, la cea de-a doua Reuniune Ministerială Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC).

Agenda a cuprins discuții pe teme relevante pentru actualul context internațional, precum multilateralismul și întărirea cooperării dintre cele două regiuni în cadrul forurilor globale, implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, migrația, comerțul, investițiile și productivitatea. De asemenea, a fost analizat stadiul implementării măsurilor convenite de cele două regiuni în Planul de Acțiune UE-CELAC 2015, în special cele privind combaterea schimbărilor climatice și a aplicării prevederilor Acordului de la Paris.

Ministrul Teodor Meleșcanu a susținut o alocuțiune pe tema schimbărilor climatice, subliniind necesitatea ca toate țările, indiferent de mărime și de putere economică, să conștientizeze urgența asumării unor politici curajoase și coordonate pentru reducerea riscurilor și pentru implementarea eficientă a prevederilor Acordului de la Paris, să manifeste deschidere și flexibilitate la următoarele reuniuni din pregătirea COP 24. Teodor Meleșcanu a făcut un apel la construirea unei culturi a prevenției, singurul mod prin care lumea actuală își poate securiza viitorul, și a invitat audiența la evenimentul pe care România îl va găzdui anul viitor, pe timpul Președinției la Consiliul UE pe tema: „Întărirea rezilienței împotriva dezastrelor naturale”.

De asemenea, miniștrii de externe ai țărilor membre UE s-au întâlnit, în format separat, cu omologii din statele fondatoare ale Alianței Pacificului (Chile, Columbia, Mexic, Peru), reuniunea având ca obiectiv realizarea unui schimb de opinii privind consolidarea relației dintre statele UE și statele fondatoare ale Alianței Pacificului, România având statutul de observator din iunie 2016.

În sesiunea din data de 17 iulie, a fost adoptată Declarația Comună UE-CELAC cu tema: ”Construirea punților între regiuni și întărirea parteneriatului pentru a înfrunta provocările globale” (”Building bridges and strengthening our partnership to face global challenges”). Textul face referire la întărirea multilateralismului, la construirea unor societăți democratice, prospere și incluzive, la respectarea principiilor Cartei ONU, la reformarea sistemului ONU și a Consiliului de Securitate.

Ministrul a avut, în marja Reuniunii Ministeriale UE, o serie de întrevederi cu omologii din Columbia, Chile, Ecuador, Jamaica, Peru și Uruguay. Convorbirile s-au axat asupra stadiului și perspectivelor relațiilor bilaterale, cu accent pe dinamizarea contactelor politico-diplomatice, identificarea unor noi domenii de cooperare economică și sectorială (educație, agricultură, gestionarea situațiilor de urgență, securitate socială, IT etc.) și colaborarea în cadrul organizațiilor regionale (CELAC, Alianța Pacificului, MERCOSUR, CARICOM) și ONU.

CELAC a devenit partenerul de dialog inter-regional pentru UE în 2011, după înființarea sa prin fuzionarea celor două mecanisme mai vechi de cooperare regională, Grupul de la Rio și Summit-ul Comunității Latino-Americane și Caraibi (CALC), noua structură cuprizând, pentru prima dată, toate statele din regiune (33). Primul Summit în format UE-CELAC a avut loc la Santiago de Chile, în ianuarie 2013, la care România a participat la nivel de președinte (al doilea a avut loc la Bruxelles, în iunie 2015, participare la același nivel). Anterior anului 2011, dialogul bi-regional s-a desfăşurat, începând din anul 1999, în cadrul Summit-urilor UE-America Latină şi Caraibi şi al Reuniunilor Ministeriale inter-Summit-uri.

Statele din America Latină și Caraibi reprezintă parteneri cheie pentru UE, având în vedere existenţa unor obiective comune la nivel global, precum combaterea schimbărilor climatice, migrația, securitatea sau non-proliferarea. Obiectivele politice strategice ale UE faţă de CELAC sunt: consolidarea dialogului politic la nivel regional, sub-regional şi bilateral, inclusiv prin desfăşurarea de reuniuni la cel mai înalt nivel, promovarea integrării regionale și a coeziunii sociale, combaterea sărăciei și a inegalităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.