Acasă Politic USR, PNL și PMP au contestat la CCR modificările aduse Codului Penal

USR, PNL și PMP au contestat la CCR modificările aduse Codului Penal

DISTRIBUIȚI

147032 – 06072018 – USR împreună cu PNL și PMP au sesizat, joi, Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse Codului Penal.

În sesizare sunt contestate jumătate din cele 70 de articole din Codul Penal modificate în Comisia specială condusă de Florin Iordache. Printre ele se află articolele cu privire la abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, confiscarea extinsă, grupul infracțional organizat, favorizarea infractorului, mărturia mincinoasă, prescripția răspunderii penale.

Cele mai multe modificări încalcă art.1 al. 3 și 5 din Constituție care stabilește că România este un stat de drept, iar supremația Constituției și a legilor este obligatorie, susțin contestatarii.

Pe lângă motivele de fond, în sesizare sunt invocate motive procedurale care se referă la încălcarea regulamentelor Parlamentului de către coaliția PSD-ALDE în procesul de modificare și adoptare a Codului Penal: ședințele Comisiei speciale nu au fost anunțate cu 24 de ore înainte, amendamentele nu au fost transmise parlamentarilor înainte de ședință pentru a putea fi analizate, rapoartele finale au fost prezentate în ziua votului, în loc să fie distribuite parlamentarilor cu trei zile înainte.

Partidele de opoziție au invocat, de asemenea, în sesizare încălcarea tratatelor internaționale (Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției, tratatul Uniunii Europene și directiva UE referitoare la confiscarea extinsă), dar și recomandările din ultimul raport al GRECO.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.