Acasă Politic Victor Negrescu: ”România folosește exemplele pozitive ale Președințiilor anterioare la Consiliul Uniunii...

Victor Negrescu: ”România folosește exemplele pozitive ale Președințiilor anterioare la Consiliul Uniunii Europene”

DISTRIBUIȚI

147160 – 17072018 – Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a demarat luni, 16 iulie 2018, un program de formare profesională a experților guvernamentali în afaceri europene, utilizând expertiza specialiștilor Președinției Bulgariei la Consiliul Uniunii Europene.

Reuniunea găzduită de Biblioteca Națională a României a beneficiat de prezența directorului Direcției de Coordonare a Afacerilor Europene din cadrul Consiliului de Miniștri al Bulgariei, Petia Vassileva, care a susținut seminarul ”Lecții învățate ale Președinției Bulgariei la Consiliul Uniunii Europene”.

Victor Negrescu a felicitat Bulgaria pentru eforturile depuse cu ocazia primei sale Președinții, în care a pus accentul pe nevoia unei colaborări mai strânse cu țările din Balcanii de Vest, dar și a menținerii solidarității blocului comunitar, sub sloganul ”Uniți suntem puternici”. De asemenea, ministrul delegat a trecut în revistă principalele dimensiuni ale agendei de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, mandat pe care ţara noastră îl va exercita în primul semestru al anului viitor, precum și evoluția procesului de pregătire la nivel intern.

”Pentru a asigura un start pozitiv și puternic al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019, dorim să beneficiem de experiența și să utilizăm exemplele pozitive ale partenerilor care au deținut anterior Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. În acest sens, ne-am asumat începând cu 1 iulie 2018 Preşedinţia din umbră, în timpul mandatului Austriei, și menținem o legătură specială cu partenerii bulgari, care vor trimite și alți experți la București, pentru a participa la formarea specialiștilor care vor fi implicați în gestionarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Acest demers este o continuare firească a vizitelor experților estonieni de la începutul anului, care s-au dovedit a fi foarte utile în vederea asigurării condițiilor adecvate exercitării cu eficiență și profesionalism a mandatului nostrum”, a declarat Victor Negrescu.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.