Acasă Politic Modificări legislative pentru diminuarea risipei alimentare

Modificări legislative pentru diminuarea risipei alimentare

DISTRIBUIȚI

  147444 – 13082018 – Zilele trecute a fost promulgată Legea nr.200/20 iulie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, votată de Camera Deputaților în calitate de for decisional, amintește deputatul PSD Claudia Gilia.

Actul normativ impune reguli clare cu privire la creșterea procentului de diminuare a risipei alimentare, un fenomen îngrijorător la nivelul Uniunii Europene, unde sunt irosite anual aproximativ 88 de milioane tone de alimente, respectiv 20% din totalul alimentelor produse. Datele statistice arată faptul că în România se risipeşte peste 10% din mâncarea cumpărată. Astfel, având în vedere că cel mai mare procent din banii câștigați de români sunt folosiți pentru hrană, aceste sume sunt pur și simplu irosite, având în vedere că 10% din alimente ajung la gunoi. Conform studiilor efectuate, cei care risipesc hrană mai mult de 10% se aprovizionează preponderent din supermarketuri şi în proporţie mai mică din alte surse, precum magazine mici, piaţa agroalimentară sau de la ţară.

Legea 200/2018 elimină disfuncționalitățile existente în vechiul act normativ, Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, care era inaplicabilă din cauza lipsei unor prevederi clare, precise şi fără echivoc. Noua lege va avea drept scop punerea în ordine a activităților de diminuare a risipei alimentare, prin aducerea unor prevederi concrete în fluxul de comercializare al alimentelor, care până acum era dificil de gestionat din punct de vedere sanitar – veterinar și fiscal.

Actul normativ oferă operatorilor economici din sectorul agroalimentar posibilitatea de a lua măsuri concrete de prevenire a risipei alimentare. Cele mai importante dintre acestea sunt măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare; măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, conform legislaţiei în vigoare; măsuri privind transferul alimentelor prin donare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, către operatorii receptori, care desfăşoară activităţi înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu asumarea responsabilităţii privind îndeplinirea prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste produse pot face obiectul transferului oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilităţii minimale, cu excepția produselor alimentare perisabile.

În acest fel, agenții economici trebuie să implementeze măsurile prevăzute de lege înainte de neutralizarea deșeurilor generate de aruncarea alimentelor. De asemenea, operatorii din domeniul agroalimentar vor fi obligați să pună la dispoziţia autorităţilor cu atribuţii de reglementare rapoarte anuale prin care să prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, alături de acţiunile întreprinse şi rezultatele obţinute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.