Acasă Externe Agenda Europeana Potențialul de construire a coalițiilor în UE (STUDIU)

Potențialul de construire a coalițiilor în UE (STUDIU)

DISTRIBUIȚI

147410 – 09082018The European Council on Foreign Relations, un think-tank european care realizează cercetări independente privind politica externă și de securitate europeană, oferind o perspectivă paneuropeană asupra unora dintre cele mai mari provocări strategice la nivelul Uniunii, a publicat rezultatele Sondajului UE28, care analizează potențialul de construire a viitoarelor coaliții între statele membre ale Uniunii, cele cinci cupluri de putere din Europa și potențialele parteneriate bilaterale puternice în interiorul Uniunii.Studiul arată că Franța și Germania au relații pozitive în întreaga lume; fiecare țară recunoaște valoarea colaborării strânse cu cealaltă, completând recunoașterea tuturor celorlalte state membre ca parteneri-cheie. Ca și tandemul franco-german, relația dintre Olanda și Germania este echilibrată și puternică, la fel ca și între Suedia și Finlanda.

Singurele alte perechi de țări care sunt foarte receptive la nivel global sunt membri ai grupului Visegrád. Polonia a format un parteneriat solid cu Ungaria, la fel ca și Republica Cehă cu Slovacia. Există un nivel extrem de ridicat de consens în cadrul fiecărei perechi, însă sondajul arată că nu există un consens comparabil între ele. Acest lucru sugerează că grupul Visegrád este o relație de 2 + 2, care include o anumită rivalitate și dezacord, care ar putea constrânge în mod semnificativ impactul colectiv al membrilor săi. În timp ce relațiile dintre statele baltice sunt apropiate, ele nu sunt întotdeauna echilibrate.

În ansamblul UE, respondenții au perceput Ungaria ca fiind cel mai dezamăgitor stat membru, iar Polonia și Marea Britanie ca fiind în mod egal al doilea cel mai dezamăgitor. Deși respondenții din 2016 au considerat Grecia una dintre cele mai mari surse de dezamăgire, această percepție a dispărut acum. Aceste tendințe se aplică diferitelor grupări ale statelor membre: cele șase, cele șase state mari, cele șapte țări bogate mici și cele șapte state membre sudice. Cu toate acestea, nu se aplică grupului Visegrád, al cărui membri au fost foarte dezamăgiți de Franța, Germania și Marea Britanie (în mare parte datorită viziunilor foarte negative ale Budapestei și ale Varșoviei asupra Parisului și Berlinului).

Danemarca, Austria, Irlanda, România, Bulgaria, Croația și Slovenia par să nu aibă parteneri apropiați în UE. Între timp, Belgia, Luxemburg, Italia și Lituania par să aibă un singur partener apropiat fiecare. Astfel, aceste țări au relații relativ slabe sau dezechilibrate cu alte state membre. De exemplu, Irlanda contactează cel mai adesea Regatul Unit și Germania, însă Marea Britanie și Germania adesea contactează alte țări decât Irlanda. În mod similar, irlandezii se percep ca având interese comune mai mari cu olandezii decât cu britanicii, dar olandezii nu se percep ca având interese comune importante cu irlandezii. Marea Britanie și Olanda se află pe lista celor mai responsabili parteneri din Irlanda – o percepție pe care Regatul Unit este de acord cu moderarea, dar Țările de Jos nu o fac.

În acest context, strategiile de construire a coaliției, menite să extindă participarea statelor la inițiativele politice ale UE, vor fi eficiente doar dacă vor aborda adecvat problemele privind reciprocitatea. Prin integrarea statelor membre în coalițiile existente, statele ar putea fi ajutate să își depășească frustrările și să ofere un nou impuls proiectului european.

Studiul integral AICI

Datele despre România, AICI

Ediția din 2018 a Studiului UE28, în cadrul căruia au fost chestionate 730 de persoane, a avut loc între 24 aprilie și 12 iunie 2018. Rezultatele complete ale sondajului, inclusiv datele și vizualizarea interactivă, vor fi publicate în octombrie 2018.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.