Acasă Politic Victor Negrescu: Succesul Președinției României la Consiliul UE poate fi asigurat doar...

Victor Negrescu: Succesul Președinției României la Consiliul UE poate fi asigurat doar prin colaborarea tuturor instituțiilor naționale

DISTRIBUIȚI

 147542 – 24082018 – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezidat, joi, 23 august, ședința Comitetului de Coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene. La întâlnire au participat reprezentanți la nivel de secretar de stat și directori ai mai multor ministere implicate în activitatea de afaceri europene.

În cadrul reuniunii au fost prezentate progresele înregistrate în ultima perioadă în procesul de pregătire pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, cu accent pe liniile directoare pentru continuarea și accelerarea demersurilor care vor permite preluarea mandatului european. De asemenea, au fost purtate discuții cu privire la procesul Brexit (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană), respectiv evoluțiile la nivel european și evoluțiile în plan intern. Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a fost stadiul demersurilor pentru pregătirea exercitării de către România a Președinției Strategiei UE pentru regiunea Dunării, țara noastră urmând să exercite acest mandat în perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019, urmare a deciziei consensuale a statelor membre ale strategiei macro-regionale.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a subliniat importanța cooperării interinstituționale și a participării tuturor actorilor relevanți la procesele interne de fundamentare a pozițiilor oficiale ale României în domeniul afacerilor europene.

”Succesul Președinției României la Consiliul UE poate fi asigurat doar prin colaborarea instituțiilor naționale, prin implicarea tuturor actorilor relevanți în acest mandat extrem de important pentru țara noastră în parcursul european. Pot să vă spun că România este pregătită să exercite Președinția Consiliului Uniunii Europene și suntem în grafic cu întreg calendarul de pregătire care presupune, pe lângă organizarea summit-ului european din 9 mai 2019 de la Sibiu, o serie de alte evenimente organizate în întreaga țară. Guvernul României acordă o atenție deosebită pregătirii preluării acestui mandat care va presupune gestionarea unor problematici provocatoare precum BREXIT sau Cadrul Financiar Multianual. Până la deținerea Președinției Consiliului UE, un prim exercițiu va fi reprezentat însă de preluarea la 1 noiembrie 2018 a Președinției Strategiei UE pentru regiunea Dunării, când vom putea demonstra că suntem capabili să gestionăm probleme europene importante”, a spus Negrescu.

Comitetul de Coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene, care funcționează în actuala sa formă în baza HG nr.34/2017 privind organizarea și funcționarea Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene în vederea participării României la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene, își desfășoară activitatea sub conducerea Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și sub îndrumarea Prim-ministrului României. Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Comitetul are în componență o reprezentare a ministerelor și a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.