Acasă Life Ziua Internaţională a Stângacilor

Ziua Internaţională a Stângacilor

DISTRIBUIȚI

147439 – 13082018 – 13 august este Ziua Internaţională a Stângacilor, a acelora care au tendința naturală de a se folosi mai ales de partea stângă a corpului, mână sau picior. Într-o lume dominată de dreptaci, cu toate inconvenientele, stângacii s-au remarcat dintotdeauna şi par a fi în avantaj cu abilităţi legate de creativitate, memorie vizuală şi auditivă, imaginaţie, limbaj, intuiţie sau orientarea în spaţiu.

Ziua Internaţională a Stângacilor, sărbătorită pentru prima dată pe 13 august 1976, este un prilej de a atrage atenţia asupra unelor dezavantaje pe care oamenii stângaci le au într-o lume dominată de dreptaci.

Se estimează că între 8% și 13% dintre oameni sunt stângaci, bărbaţii stângaci fiind mai numeroşi decât femeile, însă numărul celor care se nasc cu abilitatea de a se folosi cu precădere de partea stângă este mult mai mare.

Dintre națiunile cele mai dezvoltate, în Canada se află cei mai mulți stângaci – 13%, în Statele Unite – 12%, Mexic – aproximativ 3%, China – sub 1%. Dar există un trib, între Venezuela și Brazilia, Yanomami, în care aproape un sfert din populașie este stângace. Ei sunt, în mare parte, neatinți de lumea modernă.

Din cauza presiunii culturale, cei mai mulţi reuşesc să dezvolte abilităţi pentru a-şi folosi şi partea dreaptă, circa 5% rămân însă stângaci omogen, adică se folosesc numai de partea stângă a corpului, iar 45% devin ambidextri, adică stângaci sau dreptaci parţial, pentru că se folosesc de ambele părţi ale corpului.

În Asia de Sud, Europa de Est și Asia de Sud-Est sunt cele mai multe persoane stângace, iar în vestul şi nordul Europei și în Africa sunt cele mai puține.

În Evul Mediu, stângacii erau diabolizaţi, scrierea cu mâna stângă era pedepsită cu moartea, iar femeile stângace erau considerate vrăjitoare. În secolele XVII şi XIX stângacii erau discriminaţi şi adesea ţinta bătăilor, iar până nu demult, copiii stângaci erau forţaţi să înveţe să scrie cu dreapta.

În ultimul timp, însă, părinţii, profesorii şi medicii au o atitudine de acceptare faţă de cei care folosesc mai mult stânga pentru activităţile zilnice de rutină şi asta deoarece a fi stângaci reprezintă un fenomen fiziologic absolut normal.

Faptul  că doar 10% din populaţia umană este stângace sugerează că oamenii cooperează mai mult decât concurează, potrivit unor studii făcute la Universitatea Northwestern din SUA.

În teorie, o societate cooperantă ar trebui să fie alcătuită numai din membri care au aceeaşi mână dominantă, pentru că astfel indivizii ar putea să distribuie mai uşor uneltele de la unul la altul, iar faptul că 10% dintre indivizi sunt stângaci demonstrează că specia umană nu este în totalitate una cooperantă.

Studiul explică şi motivul pentru care în unele sporturi există un număr disproporţionat de mare de stângaci. Spre deosebire de comunităţile sociale, unde este ideal ca indivizii să aibă aceeaşi mână dominantă pentru a coopera, în sporturile bazate pe competiţie, cum ar fi boxul, tenisul sau înotul, participanţii stângaci sunt în avantaj.

Scrisul şi cititul se fac în majoritatea limbilor şi alfabetelor de la stânga la dreapta, pe orizontală, în arabă şi ebraică se scrie de la dreapta la stânga pe orizontală, în timp ce în alte limbi se scrie de la dreapta la stânga pe verticală.

În politică, opoziţia dreapta-stânga diferenţiază grupările politice. Cele liberale şi conservatoare sunt de dreapta, iar cele socialiste sunt de stânga, denumirile avându-si originea în Revoluţia Franceză când, în parlament, pe locurile din stânga stăteau cei care luptau pentru schimbări sociale radicale, adica girondinii şi iacobinii, iar în dreapta erau locurile rezervate moderaţilor şi regaliştilor.

Dacă, numeric, dreptacii îi domină pe stângaci, şi lingvistic dreapta a câştigat în faţa stângii.

În limba latină, dexter însemnă mâna dreaptă, iar dexteritate înseamnă abilitate, îndemânare, pricepere, în timp ce sinister (derivat din cuvântul latin sinus, adica buzunarul togii romane aflat în partea stânga) înseamnă mâna stânga, iar sensul s-a extrapolat la înspăimântator, oribil, calamitate şi multe altele negative. Iar cei care îşi pot folosi ambele mâini cu aceeaşi îndemânare se numesc ambidextri, nu… ambisinistri. De asemenea, cuvântul dreapta vine de la directus, pe când stânga vine de la stancus, care înseamnă obosit.

Şi în ceea ce priveşte semnificaţia, dreapta a fost în avantaj. Dreapta e mâna nobilă, cu care se salută, care este sărutată, cu care mânânci, cu care te închini, pe care o pui pe inimă când arăţi respect. Mâna stânga este mai slabă, este mâna cu care te speli şi atunci unii o consideră necurată. Orientalii cred că este jignitor să iei mâncarea sau un obiect cu mâna stânga,  de aceea asiaticii primeasc darurile cu ambele mâini.

Lumea e croită pentru dreptaci şi în ceea ce priveşte uneltele: tastatura calculatorului, mouse-ul, ceainicele cu picurător, aparatele foto, instrumentele muzicale, armele sau cărţile de joc,  stângacii fiind astfel discriminaţi.

Există doar câteva unelte uzuale special proiectate pentru stângaci, dar sunt mai scumpe decât cele obişnuite.

Totuşi, stângacii au şi ei micile lor avantajele: pot deschide mai usor uşa frigiderului cu mâna dreaptă, iar cu stânga, mai puternică, pot căuta sau scoate ce doresc.

De asemenea, stângacii pot deschide mai uşor portiera maşinii pentru a urca la volan, în schimb au dificultăţi în toate celelalte acţiuni pe care le implică şofatul.

Stângaci celebri:

Aristotel, Michelangelo, Ludwig van Beethoven sau Leonardo da Vinci au fost stângaci.

La fel şi marii conducători Ramses,Tiberius, Iulius Cezar, Alexandru cel Mare, Carol cel Mare, Napoleon Bonaparte sau Regina Victoria.

De asemenea, au fost stângaci Isaac Newton, Albert Einstein, Marie Curie sau Benjamin Franklin.

La fel şi cinci dintre ultimii şapte preşedinţi ai SUA: Gerald Ford, Ronald Regan, George H.W. Bush, Bill Clinton şi Barak Obama.

Iar sportivii Lionel Messi, Diego Armando Maradona şi Gheorghe Hagi sunt jucători de picior stâng.  Sursa: Stiri.tvr.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.