Acasă Politic Conflictul Firea-Dragnea, cine profită?

Conflictul Firea-Dragnea, cine profită?

DISTRIBUIȚI

Remus Borza, deputat – 147687 – 10092018 – Război pe viață și pe moarte între Gabi Firea și Liviu Dragnea. Va reuși Firea ce nu au izbutit marii bărbați din PSD – Grindeanu, Tudose, Ponta, Ciolacu, Stănescu? Asta este întrebarea de pe buzele tuturor. Amici sau inamici ai lui Dragnea.

Există o vorbă la români: Sărută mâna pe care nu o poți mușca. Gabriela Firea este copilul politic al lui Liviu Dragnea. El a nominalizat-o și a susținut-o la Primăria Capitalei. El a promovat-o în partid, asigurându-i o ascensiune fulminantă. Eu o știu din 1993. Indiscutabil, este o femeie ambițioasă și muncitoare. Apreciez dezinvoltura, inteligența și perseverența doamnei Firea. Mă deranjează însă, și nu doar la ea, lipsa de loialitate. Liviu Dragnea a avut recent, la Neptun, o discuție cu importanți lideri ai PSD, în care își anunțase intenția de a se retrage. Profitând de această slăbiciune a președintelui Dragnea, Gabriela Firea încearcă ceea ce nu au reușit Grindeanu, Tudose și Ponta: înlăturarea lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD și implicit a Camerei Deputaților. Deși părea foarte sudat, iată că lanțul de iubire s-a rupt. Momentul ales este interesant: debutul sesiunii parlamentare și startul neoficial al campaniei pentru europarlamentare și prezidențiale. Urmează doi ani de foc, daca punem la socoteală și localele și parlamentarele din 2020. De parcă până acum am avut parte de liniște.

Există o probabilitate destul de mare, în contextul atacurilor lansate de Gabriela Firea în ultimele zile la adresa lui Dragnea, ca PSD să îi aplice o sancțiune. E așteptat un CEx extraordinar. Mai mulți parlamentari cer retragerea sprijinului politic primarului general. Greii partidului sunt în barca lui Dragnea. O parte dintre ei doar aparent, pentru că fac un joc dublu. Pe față îl sprijină pe Dragnea, pe la spate încearcă să-i tragă preșul. Gabi Firea a reușit să polarizeze în jurul ei mulți nemulțumiți de stilul autocrat de conducere al președintelui PSD. De departe, este cea mai dură confruntare internă de la momentul preluării conducerii PSD de către Dragnea. Chiar dacă va câștiga partida, atât Dragnea, cât și PSD vor ieși slăbiți. Asta își doresc, de fapt, inamicii lui Dragnea și implicit ai PSD. Ținta reală nu e Dragnea, e PSD.

Anul trecut, Gabi Firea era una dintre cele mai înfocate susținătoare ale lui Dragnea. Să ne aducem aminte cu câtă mânie proletară îi înfiera pe Grindeanu și Tudose. Schimbarea la față, produsă atât de intempestiv, ridică mari semne de întrebare în ceea ce o privește pe Gabi Firea. Mitingul din 10 august e doar pretextul. Sunt motive mult mai serioase și poate grave care au determinat-o sau au constrâns-o pe Gabi Firea să iasă la luptă împotriva lui Dragnea și chiar împotriva propriului partid. Pentru că mazilirea lui Dragnea ar deschide un război fratricid în PSD privind succesiunea și implicit ar slăbi partidul, existând chiar riscul de scindare a PSD. Cui folosește dezastrul PSD-ului? În primul rând partidelor de opoziție și președintelui. Dar mai sunt și alții.

Și Gabriela Firea va ieși șifonată de pe urma acestei confruntări. În zadar își face iluzii că va prelua conducerea PSD. E o vorbă la români, iubim trădarea, dar urâm trădătorii. Electoratul psd-ist va sancționa un astfel de derapaj. Nici partidele de dreapta, chiar dacă le este de ajutor acțiunea d-nei Firea, nu se vor înghesui să o salveze de la anonimatul politic în care va cădea. De ce? Pentru simplu fapt că cine a trădat o dată, trădează și a doua oară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.