Acasă Externe Consolidarea statutului țării noastre ca aliat și partener credibil și solid în...

Consolidarea statutului țării noastre ca aliat și partener credibil și solid în regiunea Mării Negre

DISTRIBUIȚI
foto:mapn.ro

 147873 – 26092018 –  În cadrul vizitei oficiale în Statele Unite ale Americii, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut o serie de întrevederi cu reprezentanți ai companiilor Bell Helicopter, Boeing, Raytheon și Lockeed Martin, la sediile lor din Washington D.C.

Oficialul român a fost însoțit de către secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat și de șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Discuțiile cu reprezentanții companiilor americane s-au axat, cu precădere, asupra posibilităților de cooperare în domeniul industriei de apărare.

Cu acest prilej, ministrul Fifor a reiterat intenția Guvernului României ca derularea tuturor programelor naționale de achiziții strategice să fie realizată în condițiile cooperării industriale în domeniul apărării și transferului de tehnologie și know-how în industria de apărare românească.

De asemenea, ministrul Mihai Fifor a precizat că, în contextul alocării a două procente din PIB pentru apărare, pentru cel puțin 10 ani, începând cu anul 2017, România a demarat un program de achiziții care să răspundă necesităților de creștere a capabilităților naționale de apărare și care, în același timp, să contribuie la consolidarea statutului țării noastre ca aliat și partener credibil și solid în regiunea Mării Negre.

La Washington D.C., ministrul Apărării Nationale, Mihai Fifor, a participat  la o Masă Rotundă organizată de către Heritage Foundation, care a reunit experți Heritage, reprezentanți ai Congresului și Administrației SUA, precum și reputați specialiști în domeniul securității internaționale.

Tematica dezbaterilor s-a concentrat asupra provocărilor de securitate în regiunea Mării Negre și modalitaților practice de cooperare dintre România și SUA, în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două țări.

Perspective de abordare a riscurilor și amenințărilor cu care se confruntă regiunea Mării Negre au fost prezentate de către James Dean, manager al Centrului pentru politica externă “Douglas and Sarah Allison”, Nile Gardiner, director în cadrul Centrului Thatcher, Peter Brookes, analist în probleme de securitate națională și expert în studiul problematicilor referitoare la Federația Rusă, Daniel Kochis, analist specializat pe spațiul european, John Venable, analist în domeniul forțelor aeriene și Alexis Marchek, expert în problematici legate de Ucraina și Federația Rusă.

Ministrul Mihai Fifor a adresat mulţumiri pentru invitația de participare la dezbaterile organizate sub egida Heritage Foundation, un think-thank recunoscut pentru implicarea sa în promovarea principiilor democratice americane, dar şi pentru analizele foarte aplicate pe teme de actualitate.

“Am punctat provocările de securitate din regiunea Mării Negre, inclusiv din perspectiva importanţei strategice a acestei regiuni pentru securitatea aliaţilor, fapt confirmat şi de deciziile Summit-ului NATO din iulie. De asemenea, am subliniat eforturile depuse de România pe linia consolidării securităţii flancului estic al Alianţei, precum şi angajamentul ţării noastre de a răspunde principiului de împărţire echitabilă a rolurilor, riscurilor şi responsabilităţilor în cadrul NATO”, a declarat ministrul Fifor la finalul dezbaterilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.