Acasă Politic Constituirea Rezervației Biosferei Transfrontaliere trilaterale ”Delta Dunării” – ”Prutul de Jos”

Constituirea Rezervației Biosferei Transfrontaliere trilaterale ”Delta Dunării” – ”Prutul de Jos”

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com

147849 – 25092018 – Constituirea Rezervației Biosferei Transfrontaliere trilaterale ”Delta Dunării” – ”Prutul de Jos”, dintre România, Ucraina și Republica Moldova a fost principalul punct al discuției pe care reprezentanții Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO au avut-o cu Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la București. Președintele comisiei, deputatul Ionel Palăr, i-a prezentat oficialului moldovean stadiul în care se află dosarul și procedurile care ar trebui urmate pentru ca rezervația biosferei ”Delta Dunării” – ”Prutul de Jos” să se constituie și să devină funcțională.

”A fost un pas important pe care l-am făcut, în încercarea noastră de a impulsiona constituirea rezervației transfrontaliere trilaterale. Există deja un acord încheiat cu Republica Moldova și Ucraina, dar acesta trebuie modificat și trebuie definită o comisie comună, formată din specialiști, care să lucreze împreună și care să transforme acest acord într-unul funcțional. Am găsit multă deschidere la Excelența Sa Mihai Gribincea, care a promis că se va implica și va identifica instituțiile din Republica Moldova care pot participa la implementarea proiectului”, a declarat Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

Raportor al acestui proiect, deputatul Lucian Simion a explicat că, potrivit Recomandărilor UNESCO de la Pamplona, din cadrul Programului «Omul și biosfera», rezervațiile naturale care se regăsesc în aceeași zonă, dar în state diferite, trebuie să stabilească politici comune. ”Constituirea Rezervației Biosferei Transfrontaliere trilaterale «Delta Dunării» – «Prutul de Jos» ar permite atragerea de importante fonduri europene, dar și politici comune de mediu sau de cercetare. Putem dezvolta programe comune de monitorizare, de pază, de studii diverse. Cum rezervațiile din toate cele trei state sunt sub patronaj UNESCO, nu rămâne decât să ne așezăm la aceeași masă și să încercăm înființarea unei comisii, care să aplice prevederile acordului, în urma modificării acestuia”, este opinia deputatului Lucian Simion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.