Acasă Social Educatie Greșeli flagrante în manualul de Biologie de clasa a VI-a: Inima și...

Greșeli flagrante în manualul de Biologie de clasa a VI-a: Inima și ficatul sunt poziționate greșit în corp

DISTRIBUIȚI
foto:digi24.ro

 147628 – 04092018 – Continuă seria manualelor pline de greșeli care vor ajunge pe băncile elevilor în noul an școlar. De această dată, nenumărate erori au fost descoperite în cele două manuale de Biologie, de clasa a VI-a, publicate de editura Ministerului Educației.

Potrivit HotNews, care a consultat mai mulți profesori de biologie, editori și profesori universitari, manualele conțin de la informații greșite și inexacte, până la dezacorduri și cuvite incomplete

Astfel, primul manual de Biologie de clasa a VI-a publicat de Editura Didactică și Pedagogică conține următoarele erori:

La pagina 10 se arată că “Vasele de sânge însumează peste 160.000 de kilometri”, iar șapte pagini mai târziu, elevii află că “Totalitatea vaselor de sânge din corpul unui adult are o lungime de 96 000 km”.

La pagina 19, în imaginea în care sunt prezentate organele din corpul omului, inima și ficatul sunt puse greșit, imaginea fiind așezată în oglindă.

Apoi, elevii trebuie să identifice mai multe organe din corpul omului și cel al iepurelui, însă este folosită imaginea greșită amintită mai sus, iar, săgeata nr. 5 este plasată greșit și duce în afara imaginii cu omul.

La pagina 37, întrebarea “De ce în vecinătatea lichenilor nu trăiesc şi alte plante?” este formulată greșit întrucât lichenii nu sunt plante, iar unii dintre ei trăiesc chiar pe plante.

La aceeași pagină se face o confuzie între mucegai și paraziți, iar de la pagina 47 elevii află că plămânii au câte un lob “interior”, în loc de “inferior” cum este corect.

De asemenea, la pagina 78, elevii sunt întrebați: “Cine și cum se produce urina?”

În paginile acestui manual apar și mai multe dezacorduri, potrivit HotNews:

“Alegeţi cel puţin o plantă şi cel puţin un animal care trăieşte în deltă.” (Pagina 85)

“Întreaga clasă va urmări prezentările şi vor da note de la 1 la 10 fiecărui grup, în funcţie de cât de clar şi bine au răspuns la întrebări.” (Pagina 33)

Probleme există și în privința celui de-al doilea manual de Biologie, pentru clasa a VI-a, publicat tot de editura aflată în subordinea Ministerului Educației.

În paginile acestuia, rinichii stâng-drept sunt numiți invers, în imaginea care ilustrează sistemul excretor (pg. 111).

De asemenea, apare termenul “Vene lemnoase”, în loc de “Vase lemnoase” cum ar fi fost corect.

Pe lângă acestea, în manual apar numeroase situații în care există virgulă între subiect și predicat sau dezacorduri.

Anterior, numeroase greșeli au fost descoperite în manualele de geografie și istorie, de clasa a VI-a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.