Acasă Externe Agenda Europeana Norica Nicolai: Nu putem da puterea unei inteligențe artificiale să decidă dreptul...

Norica Nicolai: Nu putem da puterea unei inteligențe artificiale să decidă dreptul unei persoane la viață sau la moarte

DISTRIBUIȚI

  147723 – 13092018 –  Deciziile privind folosirea unor arme autonome letale trebuie luate doar de oameni, iar folosirea acestora să fie încadrată de reguli stricte care să respecte drepturile omului și demnitatea umană, se arată într-o propunere de Rezoluție comună a grupurilor politice votată astăzi de Parlamentul European reunit la Strasbourg și care îi are printre inițiatori pe eurodeputata ALDE Norica Nicolai.

”Inteligența artificială este o realitate din ce în ce mai prezentă care, într-un cadru nereglementat, riscă să devină un atentat la adresa securității și stabilității internaționale și la adresa indivizilor. Trebuie ca în utilizarea acestor arme să respectăm principiile dreptului internațional, ale dreptului umanitar și valorile noastre europene. Nu putem da puterea unei inteligențe artificiale să decidă dreptul unei persoane la viață sau la moarte. În acest context, lipsa oricărei răspunderi morale, etice și juridice poate genera o situație de haos, abuz și chiar de insecuritate globală”, a explicat Norica Nicolai motivele pentru care a inițiat această propunere.

Folosirea tehnologiilor avansate în situațiile de conflict ar putea declanșa o cursă a înarmării statelor, de manieră necontrolată, asupra căreia numeroase organizații internaționale dar și Parlamentul European și-au exprimat deja îngrijorarea. Astfel, prin votul dat astăzi, deputații europeni au solicitat Comisiei Europene, Consiliului European și statelor membre includerea acestui subiect pe agenda de priorități în negocierile UE și adoptarea la nivel internațional a unui instrument obligatoriu care să interzică sistemele de arme autonome letale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.