Acasă Politic Reuniunea trilaterală a miniştrilor afacerilor externe din România, Polonia şi Turcia

Reuniunea trilaterală a miniştrilor afacerilor externe din România, Polonia şi Turcia

DISTRIBUIȚI
foto:mae.ro

 147711 – 12092018 –  

Comunicat de presă comun

  1. Ne-am reunit la Bucureşti pentru un schimb de opinii cu privire la principalele teme aflate pe agenda de securitate euro-atlantică și pentru discuții privind contribuția noastră la eforturile de combatere a provocărilor și ameninţărilor din mediul de securitate.
  2. La Summit-ul NATO de la Bruxelles, șefii de stat și de guvern din statele aliate au adoptat decizii importante privind viitorul Alianței, avansând în mod semnificativ procesul de adaptare al NATO la actualul context de securitate. Țările noastre vor contribui activ la implementarea acestor decizii, în spiritul unității și solidarității aliate și al unei partajări echitabile a responsabilităților.
  3. În contextul persistenței amenințărilor și provocărilor de securitate emanând din toate direcțiile strategice, recunoaștem în mod ferm rolul crucial al Alianței Nord-Altantice în configurația de securitate actuală. NATO rămâne cadru transatlantic pentru o apărare colectivă puternică și forumul esenţial pentru consultări pe teme de securitate și pentru decizii și acțiuni comune între aliați. Vom continua să susținem, să menținem și să consolidăm relația transatlantică, care rămâne fundamentul Alianței și este crucială pentru apărarea noastră comună și pentru securitatea internațională.
  4. Recunoscând caracterul indivizibil al securității și în sprijinul abordării de tip 360 de grade, reafirmăm angajamentul ferm pentru securitatea și stabilitatea regionale, de la Marea Baltică la Marea Neagră și Marea Mediterană și în Balcanii de Vest și vom continua să acționăm în acest sens.
  5. Salutăm progresul semnificativ realizat în ceea ce privește îmbunătățirea posturii de apărare și descurajare a Alianței, a capacității și abilității de proiectare a stabilității și contribuțiile la lupta împotriva terorismului și suntem hotărâți să acționăm în sensul implementării tuturor măsurilor în termenele stabilite, inclusiv prin punerea în aplicare a Inițiativei NATO privind creșterea nivelului de operativitate și răspuns, care va spori în mod semnificativ capacitățile de reîntărire ale NATO. De asemenea, ne manifestăm interesul pentru implementarea la timp a Structurii de comandă adaptate a NATO, pentru care au fost avansate propuneri de către Polonia, România și Turcia. Am subliniat importanța prezenței aliate avansate (consolidată și adaptată) pe flancul estic de o manieră coerentă, ca parte a efortului colectiv de consolidare a apărării și descurajării NATO. Am evidențiat, de asemenea, necesitatea implementării depline a măsurilor adaptate de asigurare pentru Turcia. Rămânem angajați în susținerea implementării depline a tuturor inițiativelor dezvoltate, în vederea asigurării unui răspuns corespunzător al Alianței la provocările și amenințările existente, într-o abordare de tip 360 de grade.
  6. Continuăm să urmărim cu îngrijorare creşterea posturii militare ofensive vizibile a Rusiei, inclusiv la frontierele NATO, precum şi violările repetate ale spaţiului aerian NATO, militarizarea sporită din Crimeea şi Kaliningrad, exerciţiile militare de anvergură ale Rusiei şi violarea continuă a obligaţiilor şi angajamentelor în ceea ce priveşte controlul armamentelor şi măsurile de creştere a încrederii.  Ne-am exprimat preocuparea cu privire la aceste evoluţii îngrijorătoare, precum şi faţă de utilizarea sporită a tacticilor de război hibrid cu implicaţii semnificative la adresa securităţii regionale şi dincolo de aceasta. În acest context, NATO trebuie să-şi menţină abordarea faţă de Rusia, aşa cum a fost agreată la Summit-urile din Ţara Galilor, Varşovia şi Bruxelles. Alianţa a răspuns acestui mediu de securitate în schimbare prin consolidarea posturii sale de descurajare şi apărare, menţinându-şi deschiderea faţă de un dialog politic cu Rusia, bazat pe reciprocitate, transparenţă sporită şi predictabilitate.
  7. Reiterăm poziţia noastră fermă şi principială de nerecunoaştere a anexării ilegale şi nelegitime a Crimeii. Urmărim cu îngrijorare situaţia din Donbas şi Crimeea, precum şi pe cea din Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud şi reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova în cadrul frontierelor lor recunoscute la nivel internaţional. Solicităm Rusiei să joace un rol constructiv în soluţionarea acestor conflicte. De asemenea, suntem ferm decişi să continuăm sprijinul nostru activ pentru partenerii din Est – Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, în vederea avansării acestora pe calea reformelor democratice, a sporirii capacităţilor de securitate şi apărare şi creşterii rezilienţei, pentru a-i aduce mai aproape de aspiraţiile lor europene şi euro-atlantice.
  8. Necesitatea menținerii stabilităţii şi securităţii în Balcanii de Vest, o regiune de importanţă strategică pentru securitatea euro-atlantică, rămâne interesul nostru comun. La zece ani după deciziile adoptate la Summit-ul de la Bucureşti, salutăm faptul că au fost îndeplinite condiţiile pentru ca NATO să adreseze Guvernului de la Skopje invitaţia de începere a negocierilor de aderare la Alianţă. Vom sprijini toate eforturile de a finaliza acest proces, care reprezintă, totodată o contribuţie semnificativă la pacea şi securitatea regionale. Subliniem, de asemenea, sprijinul nostru pentru Bosnia-Herţegovina în ceea ce privrște aspiraţiile sale de aderare la NATO şi ne declarăm disponibilitatea de a lucra împreună în atingerea acestui obiectiv.
  9. Ne menţinem angajamentul pentru politica Uşilor Deschise, care îşi propune să contribuie la securitatea şi stabilitatea în spaţiul euro-atlantic. Reconfirmăm determinarea ţărilor noastre de a continua să-i sprijine pe acei parteneri care doresc să se alăture Alianţei.
  10. Comemorând astăzi 17 ani de la tragedia teribilă din 11 septembrie 2001 şi aducând un omagiu tuturor celor și-au pierdut viața în atentate teroriste în întreaga lume, ne exprimăm îngrijorarea față de nivelul fără precedent al terorismului, care ameninţă în mod direct statele noastre şi pe cetăţenii noștri. Aşa cum s-a afirmat şi la Summit-ul de la Bruxelles, respingem categoric terorismul şi reiterăm ferm unitatea şi solidaritatea noastră în combaterea acestuia. Vom continua să sprijinim eforturile NATO în combaterea terorismului sub toate formele şi manifestările sale, inclusiv prin contribuţia la Coaliţia Globală anti-Daesh/ISIS, precum şi iniţiativele menite să proiecteze stabilitatea în Vecinătatea Sudică a Alianţei, respectiv noua misiune de instruire din Irak, şi să construiască capacităţile de apărare ale statelor partenere interesate.
  11. Privind înainte spre cea de-a 70-a aniversare a NATO, suntem decişi să menţinem această Alianţă durabilă, puternică şi capabilă să gestioneze în mod corespunzător ameninţările şi provocările de securitate cu care ne confruntăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.