Acasă Politic România – Turcia: 140 de ani de relații

România – Turcia: 140 de ani de relații

DISTRIBUIȚI
foto:aa.com.tr

 147710 – 12092018 –  Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut consultări bilaterale cu omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğlu, în marja reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia.

În cadrul întrevederii, cei doi interlocutori au evocat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale româno-turce, de la a căror stabilire se împlinesc, în 2018, 140 de ani. Ministrul Meleșcanu a salutat nivelul cooperării economice și comerciale dintre cele două țări, schimburile comerciale depăşind, în 2017, pentru prima dată, pragul de 5 miliarde de euro. În context, a fost exprimată speranța că acest ritm de creștere se va menține și în perioada următoare, sectorul comercial fiind unul dintre pilonii parteneriatului strategic dintre România și Turcia. De asemenea, cei doi oficiali au salutat rolul important al diplomației parlamentare în ansamblul relației bilaterale.

Cele două părți au avut un schimb de vederi cu privire la teme de interes regional, cu accent pe cooperarea la Marea Neagră, unde Turcia reprezintă un partener strategic în cadrul NATO, dar și prin prisma cooperării regionale şi a obiectivului României de a promova creşterea durabilă, cercetarea şi inovarea în regiunea Mării Negre pe durata Președinției române a Consiliului UE.

În privinţa relaţiei UE-Turcia, șeful diplomației române a pledat pentru continuarea dialogului şi cooperării pe teme de interes comun – gestionarea migraţiei, combaterea terorismului, energie – şi a exprimat sprijinul pentru aspirațiile europene ale acestui stat, al cărui parcurs european a fost apreciat ca fiind atât în beneficiul Turciei, cât și al Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.