Acasă Politic S-a dat startul întâlnirilor cu membrii Cabinetului de miniștri, în contextul pregătirilor...

S-a dat startul întâlnirilor cu membrii Cabinetului de miniștri, în contextul pregătirilor pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

147626 – 04092018 – Luni, 3 septembrie 2018, a avut loc întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, prima dintr-o serie de întâlniri cu membrii Cabinetului de miniștri, în contextul accelerării procesului de pregătire a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

La întâlnire a participat și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care coordonează procesul de pregătire pentru preluarea mandatului pe care țara noastră îl va exercita, în premieră, în primul semestru al anului viitor.

”Pregătirea și exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene reprezintă o prioritate a Guvernului României. În cadrul acestui efort colectiv, bine coordonat, în care sunt implicate toate instituțiile administrației publice centrale, vom avea oportunitatea de a demonstra, pentru prima dată de la momentul aderării la Uniunea Europeană, cum traducem în fapte viziunea politică pro-europeană a ţării noastre şi cum vom mobiliza administrația publică din România pentru promovarea interesului european. De aceea, am început astăzi o serie de întâlniri cu membrii Cabinetului pe care-l conduc, pentru a pune la punct toate detaliile specifice fiecărui portofoliu în parte, astfel ca la 1 ianuarie 2019 să fim pregătiți pentru a prelua, fără sincope, responsabilitățile care ne vor reveni”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

În cadrul reuniunii au fost agreate liniile de acțiune ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în vederea îndeplinirii cu succes a prerogativelor asumate acestui demers, printre prioritățile instituției aflându-se finalizarea unui număr cât mai mare de dosare legislative de interes european, aflate în acest moment în diferite stadii de negociere, precum și organizarea unui număr de 6 evenimente în România, pe durata mandatului.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional. Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.