Acasă Politic USR a contestat la CCR modificarea regulamentului din Camera Deputaților  

USR a contestat la CCR modificarea regulamentului din Camera Deputaților  

DISTRIBUIȚI

 147737 – 14092018 – Uniunea Salvați România (USR) a depus o contestație la Curtea Constituțională a României cu privire la noul regulament al Parlamentului în care s-a impus sancționarea deputaților indisciplinați prin eliminarea de la toate ședințele de plen timp de 30 de zile.

USR transmite că schimbarea regulamentului propusă de deputatul PSD Eugen Nicolicea încalcă Constituția României și reprezintă un regres pentru un stat democratic. Dreptul deputaților USR din Parlament este dat de cetățeni, și nu de parlamentarii PSD. ”PSD vrea să ne pună pumnul în gură, comite niște abuzuri incredibile și apoi ne spune că am încălcat reguli de curtoazie și că ne interzice dreptul de a participa la lucrările din Parlament. Coaliția majoritară nu vede jignirile xenofobe ori misogine pe care le aduce opoziției. Pare că nu au învățat faptul că aceste abuzuri, introducerea unui stil opresiv, nasc reacții adverse. Nu vor reuși să oprească opoziția să se exprime prin aceste schimbări de regulament, nu vor reuși să ne pună pumnul în gură. Dimpotrivă”, a precizat deputatul USR Stelian Ion.

Potrivit Constituției, deputații au dreptul de a depune moțiuni, de a semna moțiuni, de a semna inițiative legislative, de a avea activitate în comisii. Este absurd să se îngrădească drepturile și activitatea parlamentarilor USR pentru că se crează un precedent periculos și reprezintă încă un pas în direcția dictaturii pe care PSD vrea să o impună în România.

”Coaliția majoritară face primii pași dincolo de linia roșie, democrația din România se sfârșește cu mâinile lor. Regulamentul este un maximum de ipocrizie. Se invocă aplicarea regulamentului din Parlamentul European, însă nu au spus câți președinți ai Parlamentului European sunt dublu condamnați penal sau câți membri ai Parlamentului European au condamnări penale. Ori de câte ori în Parlamentul European s-a tăiat microfonul în timpul regulamentar, așa cum au procedat în cazul deputaților USR, ori că ne-au scos butonul de la vorbitor. PSD nu vorbește despre toate aceste lucruri pentru că nu le sunt convenabile. Așa li se vede ipocrizia”, a subliniat Cristian Seidler, deputat USR.

În expunerea de motive formulată de USR, se arată că textul, pe baza căreia a fost instituită sancțiunea, contravine prevederilor cuprinse în art. 1 alin. (3) şi (5), art. 2 alin. (1), art. 61 alin. (1) teza I, art. 69 alin. (1) şi în art. 70 din Legea fundamentală, ”care configurează regimul mandatului parlamentar în concordanţă cu exigenţele statului de drept”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.