Acasă Politic Victor Negrescu: ”Purtăm un dialog continuu cu Finlanda şi Croaţia în vederea...

Victor Negrescu: ”Purtăm un dialog continuu cu Finlanda şi Croaţia în vederea definitivării unui program de Trio solid, pragmatic și orientat spre cetățeni”

DISTRIBUIȚI

 147713 – 12092018 –  Marți, 11 septembrie 2018, a avut loc la Zagreb cea de-a treia reuniune a Trio-ului de Președinții ale Consiliului Uniunii Europene România – Finlanda – Croația, care a marcat continuarea  demersurilor începute cu ocazia reuniunii la nivel de miniștri care a avut loc la 25 septembrie 2017, la Bruxelles, respectiv a întâlnirii găzduite de București la 22 ianuarie 2018, la inițiativa ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

La reuniune au participat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, secretarul de Stat pentru Afaceri Europene la Cabinetul Prim-Ministrului Guvernului Finlandei, Kare Yrjö Halonen, și secretarul de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Europene al Croației, Andreja Metelko-Zgombić, în prezența lui Gábor Ivan, director al Direcției Politică Generală din cadrul Secretariatului General al Consiliului.

În cadrul întrevederii, oficialul român a prezentat stadiul pregătirilor pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene și a subliniat importanţa dialogului permanent cu cele două state membre şi partenere în vederea asumării unor preşedinţii de succes, menţionând în context o serie de subiecte de interes european care vor influența agenda de priorități, precum finalizarea procesului de negociere privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, negocierile vizând Cadrul Financiar Multianual post-2020 sau viitoarele alegeri europene din anul 2019.

”Programul comun de lucru urmărește menținerea coerenței președințiilor succesive și se bazează pe documentele strategice ale Uniunii Europene. Am urmărit ca prioritățile pe care România îşi propune să le promoveze în cadrul Trio-ului să derive din abordarea generală a ţării noastre cu privire la gestionarea agendei europene pe perioada celor şase luni în care vom deține Președinția Consiliului Uniunii Europene și, în acest sens, purtăm un dialog continuu cu Finlanda şi Croaţia, respectiv cu Secretariatul General al Consiliului, la nivel politic şi tehnic, în vederea definitivării unui program de lucru comun solid, pragmatic și orientat spre cetățeni”, a subliniat Victor Negrescu.

Textul final al programului comun de lucru al Trio-ului urmează a fi prezentat în reuniunea COREPER II şi aprobat în reuniunea Consiliului Afaceri Generale din luna decembrie.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Statele membre care dețin Președinția Consiliului Uniunii Europene lucrează în grupuri de câte trei, denumite ”Trio-uri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona, în anul 2009. Trio-ul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni.

Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru cele șase luni de mandat. Trio-ul de Președinții România – Finlanda – Croația prezintă, faţă de alte Trio-uri, specificul de a se întinde pe perioada a două cicluri legislative, urmând a colabora pentru stabilirea obiectivelor pe termen lung și pregătirea unei agende comune pentru intervalul 1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020.

România, în calitate de prim stat membru care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în cadrul Trio-ului, este interesată de o coordonare cât mai strânsă şi cu Trio-ul precedent (Estonia – Bulgaria – Austria), având în vedere că o mare parte a agendei va fi moştenită de la preşedinţia anterioară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.