Acasă Anchete Interne Acţiunea ”Truck & Bus”, în toate statele UE 

Acţiunea ”Truck & Bus”, în toate statele UE 

DISTRIBUIȚI

 148241 – 24102018 – Poliţia Română a acţionat pentru reducerea victimizării din accidente rutiere prin combaterea încălcării normelor legale privind circulația pe drumurile publice de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane și marfă. Acţiunea de prevenire a accidentelor rutiere a făcut parte din calendarul de activități al poliţiilor rutiere europene TISPOL. Poliţiştii rutieri au verificat aproape 25.000 de autovehicule ce își desfășoară activitatea în domeniile menționate și au constatat peste 7.500 de abateri de la regimul rutier.

În perioada 15 – 21 octombrie a.c., poliţiştii rutieri au acţionat, la nivel naţional, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru reducerea victimizării din accidente rutiere prin combaterea încălcării normelor legale privind circulația pe drumurile publice de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. Acţiunea, desfăşurată simultan pe teritoriul tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, a făcut parte din calendarul de activităţi al poliţiilor rutiere europene T.I.S.P.O.L., pentru anul 2018.

Astfel, în perioada menționată, în cadrul acţiunii, poliţiştii români au oprit în trafic 24.716 autovehicule şi au constatat 7.592 de abateri la regimul rutier, privind transportul de persoane și mărfuri, dintre care 2.126 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane şi 5.466 celor care efectuau transport de marfă.

Astfel, transportatorilor de persoane le-au fost aplicate 236 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 18 pentru conducerea sub influența alcoolului, 610 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 28 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și 11 pentru utilizarea incorectă a acestuia.

De asemenea, polițiștii le-au aplicat acestora 17 sancțiuni pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 124 pentru defecțiuni tehnice, 38 pentru depășirea masei total maxime autorizate a vehiculului, 184 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 73 pentru lipsa unor documente ale vehiculului și 37 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport. Au fost dispuse și 7 imobilizări ale autovehiculelor, pentru defecțiuni tehnice.

Transportatorilor de mărfuri, polițiștii le-au aplicat 896 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 21 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 1.488 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 217 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și 79 pentru intervenții neautorizate asupra acestora, precum și 125 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă.

De asemenea, 426 de sancțiuni au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, 61 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată < 12,5 tone, 53 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată > 12,5 tone și 54 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor.

Totodată, polițiștii au aplicat transportatorilor de mărfuri 368 de sancțiuni pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 254 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 62 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport și 4 pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

La data de 17 octombrie a.c., polițiștii au oprit în trafic un microbuz, aparținând unui operator de transport, care efectua transport public de persoane, în București, fără a deține licență de traseu. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional și s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a microbuzului prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

În urma controlului efectuat de polițiști, aceștia au depistat un bărbat, de 39 de ani, din Giurgiu, care efectua transport public de marfă cu o autoutilitară, în municipiul București, și au constatat că nu a introdus, la începutul zilei de lucru, diagrama în tahograf. De asemenea, nu a prezentat, pentru control, înregistrările din cele 28 de zile anterioare zilei efectuării controlului, nu deținea certificat de calificare profesională inițială, iar autovehiculul avea montate, în partea din spate, lumini neomologate. Conducătorul autovehiculului a fost sancționat contravențional și s-a dispus retragerea certificatului de înmatriculare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.