Acasă Politic Angel Tîlvăr: România abordează cu deosebită atenţie problematica traficului de fiinţe umane

Angel Tîlvăr: România abordează cu deosebită atenţie problematica traficului de fiinţe umane

DISTRIBUIȚI

148153 – 18102018 – Ziua europeană împotriva traficului de persoane, pe care o marcăm anual pe 18 octombrie, începând cu anul 2007, este un prilej de reflecție şi de mobilizare a  eforturilor noastre, ale factorilor de decizie politică, dar și ale publicului larg, pentru găsirea celor mai bune metode de prevenire și contracarare a acestui fenomen care amenință familii şi comunităţi întregi.

Trebuie amintit că primele reflecții de la nivel european privind căile de prevenire și combatere a traficului de persoane conveneau asupra necesității unei abordări multidisciplinare și coordonate, care să antreneze toate părțile interesate – ONG-uri și servicii sociale, autorități judiciare, de poliție și de imigrație – și care să implice cooperarea națională și internațională.

În acțiunile de prevenire și combatere a traficului persoane este utilizată așadar o abordare integrată și holistică – sau globală – și care are în vedere asigurarea respectării drepturilor omului. Abordarea este avută în vedere în mod explicit, atât de dreptul Uniunii Europene – în principal Directiva nr. 36 din 2011 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia, cât și de dreptul român.

România este unul dintre statele care abordează cu deosebită atenţie problematica traficului de fiinţe umane. Acest lucru a fost evidențiat din nou, cu prilejul celei de-a VI-a ediţii a Conferinţei Internaţionale privind Traficul de Persoane, organizată pe 9 octombrie anul acesta, de către Grupul pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane care funcţionează în Parlamentul României, al cărui coordonator sunt.

Direcțiile urmărite de noi vizează reducerea traficului de persoane, atât în România, ca țară de origine și tranzit, cât și în Uniunea Europeană, prin sporirea efectelor acțiunilor de prevenție, creșterea numărului de anchete penale și condamnări ale traficanților, optimizarea acțiunilor specifice ale organelor de aplicare a legii, consolidarea sistemelor de gestiune integrată a frontierelor, precum şi asigurarea măsurilor pentru asistența și protecția victimelor.

Prin activitățile grupului dorim să îmbunătățim legislația, să informăm opinia publică, să organizăm audieri și dezbateri în cadrul Comisiei pentru afaceri europene, să organizăm conferințe internaționale, să colaborăm cu alte parlamente. Recent a fost publicat raportul pentru anul 2017, care ilustrează în mod pertinent dialogul constant și constructiv purtat de grup cu instituții și autorități publice având atribuții în materie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.